Caută
Close this search box.

Orban contrazice Consiliul Fiscal: Pentru 2020, nu există nici un risc. Nici un PERICOL să crească deficitul bugetar în 2021

orban

Premierul Ludovic Orban contrazice opinia Consiliului Fiscal, care arăta că există riscul ca deficitul bugetar să atingă în 2020 un nivel de 4,8%. Orban spune că nu a analizat încă opinia Consiliului Fiscal, că înțelege îngrijorările, dar că nu există niciun risc pentru 2020 și nici pentru 2021.

„Răspunsul (la opinia Consiliului Fiscal -n.r.) este proiectul de buget. Proiectul de buget conține la capitolul cheltuieli sumele suplimentare pentru asigurarea creșterii pensiilor, conform legii pensiilor, și deficitul proiectat este de 3,59. Ca atare, înțeleg îngrijorările Consiliului Fiscal, dar în ceea ce privește anul 2020 nu există nici un risc”, a declarat premierul Ludovic Orban.

El a spus că a fost realizată proiecția bugetară și pentru 2021 și „în nici un caz nu există pericol pentru deficitul public”.

„De asemenea, și pe anul 2021 am făcut proiecția bugetară și nu există niciun pericol ca să crească deficitul bugetar. Sigur că trebuie să urmărim evoluția economică, sigur că trebuie să urmărim evoluția încasărilor la bugetul de stat, aici chiar avem un plan de îmbunătățire a colectării și de luptă contra evaziunii fiscale pentru a asigura o colectare mai bună a taxelor și impozitelor. Sigur, nu am analizat încă raportul Consiliului Fiscal, îl vom analiza”, a adăugat Orban.

Estimarea Consiliului Fiscal privind nivelul deficitului bugetar pentru anul 2020 se plasează în intervalul 4,6 – 4,8% din PIB, rezultând un ecart față de ținta MFP de 1–1,2 pp din PIB, arată datele instituției independente conduse de academicianul Daniel Dăianu. Consiliul a publicat joi opinia privind Bugetul pe acest an după ce la mijlocul lunii decembrie publicase opinia preliminară. De atunci au mai intrat în vigoare măsuri de relaxare fiscală, iar membrii Consiliului și-au refăcut unele calcule. Per total, imaginea fiscală din actualul Raport arată mai rău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri