Caută
Close this search box.

Parlamentul din estul Libiei califică drept trădare solicitarea unei intervenţii militare a Turciei

Unul din cei doi vicepreşedinţi ai parlamentului libian din estul ţării, Ehmayed Houma, a denunţat drept înaltă trădare orice posibilă intervenţie militară turcă în Libia, la solicitarea Guvernului de Uniune Naţională (GNA) din Tripoli.

„(Fayez) al-Sarraj (liderul GNA) şi cei care sunt alături de el au solicitat o intervenţie străină în Libia, cerere pe care o calificăm ca înaltă trădare”, a declarat pentru AFP Ehmayed Houma.

O sesiune urgentă a parlamentului va avea loc la Benghazi (în estul Libiei) „pentru a studia repercusiunile ingerinţei flagrante a Turciei” în afacerile libiene, a informat vicepreşedintele forului legislativ.

„Abordarea nesăbuită a lui Erdogan, în care a târât parlamentul ţării sale, va avea repercusiuni grave în regiune”, a adăugat el. Houma a cerut comunităţii internaţionale şi ONU „să-şi asume responsabilităţile”.

La rândul său, ministrul de interne al GNA, Fathi Bachagha, a spus că „GNA are dreptul deplin de a-şi apăra legitimitatea şi de a-i proteja pe civili în faţa agresiunii conduse de o bandă de pucişti susţinuţi de actori străini”. Într-o declaraţie pe Facebook, el a spus că cele două acorduri cu Turcia, unul în domeniul cooperării militare şi altul vizând delimitarea maritimă, au fost încheiate „legal şi deschis” şi a acuzat forţele rivale ale mareşalului Haftar că recrutează „mercenari (…)”.

Deputaţii turci au aprobat o moţiune, care permite preşedintelui Recep Tayyip Erdogan să trimită soldaţi în Libia pentru a sprijini GNA, ale cărui trupe lupta împotriva armatei mareşalului Khalifa Haftar, care din aprilie anul trecut încearcă să obţină controlul asupra capitalei Tripoli, unde se află sediul GNA.

Preşedintele Donald Trump a avertizat imediat, într-o conversaţie telefonică cu omologul său turc, împotriva oricărui amestec intern ce ar putea complica situaţia din Libia. Washingtonul a cerut în noiembrie mareşalului Haftar să pună capăt ofensivei de cucerire a capitalei, deşi preşedintele american lăsase anterior impresia că îl susţine pe acesta.

Rămâne de văzut acum dacă preşedintele Erdogan, căruia îi revine decizia, va trimite efectiv trupe sau dacă sprijinul militar va lua o altă formă, cum ar fi trimiterea de „consilieri”.

Cufundată în haos după căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, Libia este teatrul luptei pentru putere între două tabere: GNA susţinut de ONU, la Tripoli, şi un guvern şi un parlament în estul ţării aflate sub controlul mareşalului Haftar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri