Cererea socialiștilor de a pune pe ordinea de zi a Parlamentului European modificarea legislației electorale din România a fost respinsă de plenul parlamentului reunit la Bruxelles, cu un vot masiv împotrivă.

Grupul socialiștilor a solicitat adoptarea unei declarații cu privire la aceste modificări, acuzând că ”se încalcă recomandările Comisiei de la Veneția, pe motiv că modificarea legislației privind alegerea primarilor în două turi are loc cu mai puțin de șase luni înainte de alegeri, pe cale extraordinară, fără dezbateri și fără amendamente”.

În replică, reprezentații PPE au explicat că e vorba de revenirea la alegeri în două tururi, un sistem democratic, și că ”Parlamentul European nu trebuie să fie antiromânesc”.

Rareș Bogdan, liderul grupului europarlamentarilor PNL din Parlamentul European, a declarat că socialiștii au fost bătuți crunt, ”cu 302 la 136 de o majoritate formata din grupurile PPE, Renew, ID, ECR si de abtinerea Verzilor si GUE. Socialistii au fost practic aproape singuri in demersul lor mizerabil de a lipi România de Polonia si Ungaria în derapaje cu privire la functionarea democratiei.”

”Socialiștii au fost practic aproape singuri în demersul lor mizerabil de a lipi România de Polonia și Ungaria în derapaje cu privire la funcționarea democrației. Este grav că tocmai cei care se băteau cu cărămida în piept că nu trebuie duse problemele României în afara granițelor, acum, când sunt insignifianți și disperați, alungați și tamponați de proprii alegători, mint cu nerușinare și încearcă să pună România într-o situație dificilă pe plan internațional. Mizerabil gestul socialiștilor europeni, să nu se informeze despre ce este vorba, incalificabil si ticălos gestul socialiștilor români de la PSD”, a mai declarat Rareș Bogdan.

”NUe de la Bruxelles pentru PSD. PSD a dorit sa atace România in Parlamentul European pentru ca Guvernul Orban și-a asumat in parlament revenirea la alegerea primarului in doua tururi. Solicitarea de a iniția o rezoluție împotriva României a fost respinsă ferm, doar socialiștii și comunistii europeni au susținut PSD in Parlamentul European.”, a scris europarlamentarul PMP, Eugen Tomac, pe Facebook.

Și europarlametarul liberal, Siegfried Mureșan, vicepreședintele grupului PPE,  a scris pe Facebook imediat după vot, că PSD nu are credibilitate în Europa. ”Chiar acum am bătut din nou PSD în plenul Parlamentului European. PSD a cerut dezbatere despre România în plenul Parlamentului European sub pretextul că alegerea primarilor în două tururi ar afecta statul de drept din România. Noi am câștigat, PSD a pierdut. Am văzut astăzi din nou că pesediștii nu pot obține nimic, nu au credibilitate în Europa și cer lucruri împotriva voinței oamenilor”, a scris Mureșan.

Guvernul și-a angajat, miercuri, răspunderea în Parlament pentru alegerea primarilor în două tururi. PSD a anunțat că va depune joi moțiune de cenzură.

„Nu avem matematic numărul (de voturi pentru a trece moțiunea -n.red.), dar nici guvernul Orban nu avea matematic voturile la învestire”, a precizat liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

Ciolacu a precizat că, în mod categoric, PSD va sesiza și Curtea Constituțională în legătură cu legea pentru alegerea primarilor din două tururi, pentru care Guvernul și-a angajat miercuri răspunderea în Parlament.

92 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 5 =