Caută
Close this search box.

PNL, negociere surpriză. E gata să fie CANDIDATUL pentru primărie

Alegerile locale din vara viitoare reprezintă o oportunitate imensă de a schimba situația în multe dintre orașele importante ale României, acolo unde PSD a câștigat detașat în 2016. Astfel, este arhicunoscută povestea din București, acolo unde scaunul Gabrielei Firea se clatină după un mandat mai mult decât modest. Ca să nu-i spunem lamentabil.

Astfel, personalități deja bine definite precum Nicușor Dan sau Vlad Voiculescu se luptă pentru oportunitatea de a se confrunta cu Firea din partea Alianței USR-Plus, în timp ce PNL testează tot mai mulți candidați, printre care se numără – chiar dacă el nu a dorit asta în mod special – și europarlamentarul Rareș Bogdan.

Ei bine, această confruntare a personalităților din București este dublată de un joc aproape în oglindă în capitala Moldovei, acolo unde PNL, PSD și Alianța USR Plus încearcă să obțină o victorie de răsunet la alegerile locale care urmează. Acolo unde actualul primar, Mihai Chirica, rămas fără partid după opoziția la Liviu Dragnea, este încă în pole position!

Mihai Chirica a fost curtat recent de PSD, dar sunt șanse minime ca acesta să accepte oferta social-democraților, dat fiind faptul că primarul Iașului a decis să iasă din partid încă dinainte de OUG13, de la primele proteste populare împotriva PSD.

Sursele Fanatik susțin că Mihai Chirica ar putea să ia decizia să candideze chiar și independent, dat fiind faptul că se bucură de o popularitate importantă în orașul său. Însă o variantă care se vehiculează tot mai des în spațiul politic din Iași este că primarul și PNL tatonează terenul pentru o posibilă candidatură din partea liberalilor.

Cele două tabere au avut deja câteva întâlniri, dar deocamdată nu au ajuns la o concluzie comună. Cu toate acestea, presa locală vehiculează intens ipoteza ca Mihai Chirica să intre de partea PNL. De altfel, premierul Ludovic Orban a fost întrebat cu ocazia Micii Uniri dacă are de gând să facă această mutare. Președintele PNL s-a ferit însă să dea un răspuns clar: „Așteptăm sondajele de opinie”, a spus Orban.

Dacă în cele din urmă Chirica va refuza să meargă la alegeri cu PNL-ul, atunci liberalii au varianta deputatului de Iași, Marius Bodea, cel care a fost desemnat recent noul preşedinte al Comisiei de Transporturi şi Infrastructură a Camerei Deputaţilor.

Cum Chirica pare a fi antamat la PNL, PSD-ul se vede nevoit să reacționeze brusc pentru a păstra șanse la „recucirerea” primăriei din Iași. Astfel, social-democrații poartă negocieri intense cu medicul Tudor Ciuhodaru să se întoarcă de la Bruxelles, acolo unde a ajuns europarlamentar, și să intre în cursa pentru primăria din Iași.

Fost medic la UPU de la Spitalul din Iași, dar și deputat cu trei mandate la activ, Ciuhodaru pare a fi asul din mânecă al social-democraților pentru a intra în cursa pentru cel mai important oraș din Moldova, acolo unde PSD a suferit două mari înfrângeri la europarlamentare și prezidențiale.

În ceea ce privește Alianța USR-Plus este util de menționat că vom avea parte de un duel asemănător la Iași ca cel din Capitală, dintre Nicușor Dan și Vlad Voiculescu. Astfel, USR propune pentru primăria Iașului pe deputatul Cosette Chichirău, unul dintre cei mai vizibili parlamentari, dar care nu este aflată în tabăra lui Dan Barna în cadrul partidului.

De partea cealaltă, Plus va merge în cursa internă a Alianței pentru primăria Iașului pe mâna fostului jurnalist Liviu Iolu, fost purtător de cuvânt al guvernului tehnocrat și apropiat al lui Dacian Cioloș. Astfel, oricine va ieși candidat din partea Alianței pentru primăria din Copou va avea parte de o competiție dură, mai întâi în intern, apoi pe extern, cu PSD-ul și PNL-ul, eventual și cu un Chirica independent.

Așadar, „cheia” acestui joc se află în mâna lui Chirica, și urmează să vedem cum se vor desfășura piesele de domino în funcție de ce „ușă” va deschide edilul Iașului pentru localele din acest an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri