Caută
Close this search box.

Poliția vrea să dea amenzi și pentru trotinete

trotinetele electrice

Trotinetele electrice vor fi incluse printre vehiculele cu circulația restricționată și, mai mult, cei care le folosesc se pot alege și cu dosar penal, în caz de accident.

Circulaţia cu trotinetele electrice va fi reglementată în Codul Rutier. Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică un proiect de modificare a ordonanţei privind circulaţia pe drumurile publice în care se precizează că trotinetele electrice vor putea fi folosite doar după vârsta de 14 ani.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), Bogdan Ghebaur, a declarat, pentru Radio România Actualități (RRA):

„Trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista de bicicletă, iar în lipsa acestei piste vor circula doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulaţia vehiculelor este de 50 km/h. Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani, iar transportul pasagerilor este interzis. Casca de protecţie este obligatorie pentru conducătorii de biciclete şi trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani”.

Proiectul prevede sancţiuni de şase până la opt puncte de amendă pentru conducătorii de trotinete electrice care nu respectă aceste norme. Iniţiatorii proiectului spun că la elaborarea lui a fost consultată şi legislaţia în vigoare din alte ţări europene, singurele ţări unde trotinetele electrice sunt interzise fiind Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlanda de Nord.

MAI precizează că noile reglementări sunt necesare deoarece în ultimii trei ani au fost registrate aproape 200 de accidente rutiere în care au fost implicate trotinetele electrice.

În prezent, acest tip de vehicule nu poate fi încadrat, legal, în nicio categorie, în nicio țară din lume, iar numărul accidentelor care au loc din cauza celor care le conduc a crescut simțitor.

Legislația rutieră actuală nu prevede sancțiuni pentru conducerea unui astfel de vehicul, iar, dacă cel care îl conduce pe trotuar sau pe stradă lovește un om, poate fi pedepsit ca și cum ar fi lovit victima cu un obiect, adică vătămare corporală sau, omor din culpă.

Poliția Română a transmis că, în urma verificărilor efectuate, cu privire la statutul trotinetelor electrice în trafic, în prezent, cadrul legal privind circulația pe drumurile publice, nu reglementează o categorie anume de vehicul în care, potrivit caracteristicilor tehnice, să poată fi încadrate. Oficialii Direcției Rutiere precizează că, în prezent, se aplică legea în conformitate cu Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, respectiv Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006, cu modificările și completările ulterioare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri