Caută
Close this search box.

Procurorul din dosarul Gala Bute, Marius Bulancea, a fost DETAŞAT consilier al Laurei Codruţa Kovesi

marius bulancea

Secţia pentru procurori a CSM a aprobat marţi, 21 ianuarie, solicitarea procurorului Marius Bulancea de detaşare pentru 3 ani la Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruţa Kovesi, au declarat surse judiciare.

Bulancea va începe activitatea la EPPO la 1 februarie şi se va ocupa de uniformizarea procedurilor de lucru în cadrul Parchetului european. Din EPPO fac parte 22 state europene, fiecare cu coduri penale diferite, astfel încât este necesară o uniformizare a procedurilor de lucru.

Parchetul European şi-ar putea începe activitatea în noiembrie. Până atunci, statele membre trebuie să propună câţi procurori delegaţi europeni (care vor face anchetele propriu-zise în ţările membre) vor să aibă. De exemplu, Germania vrea să aibă 11 procurori delegaţi europeni.

EPPO va prelua 30 la sută din activitatea DNA pentru că se va ocupa de toate dosarele cu fraude cu fonduri europene comise după 2017.

Cine este procurorul Marius Bulancea. A fost şeful Secţiei a 2-a din DNA de Combatere a infracţiunilor asimilate corupţiei, însă acum nu a mai candidat pentru un nou mandat. Bulancea a instrumentat dosarul Gala Bute în urma căruia Elena Udrea primit şase ani de închisoare, însă decizia definitivă a fost anulată ca urmare a intervenţiei CCR.

Bulancea a semnat şi rechizitoriile din cazurile Bogdan Olteanu, Vlădescu-Boureanu, Sorin Ovidiu Vîntu-FNI. Ca urmare a dosarului instrumentat de Bulancea, fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a primit, în decembrie 2019, 7 ani cu executare, însă decizia nu e defintivă.

Bulancea l-a trimis în judecată şi pe fostul procuror general al României, Tiberiu Niţu, achitat definitiv. În plus, Bulancea, alături de Paul Dumitriu şi Jean Uncheşelu, a investigat emiterea celebrei OUG 13.

Marius Bulancea a candidat pentru un post de procuror european (care va activa la Luxemburg, nu va face anchete pentru EPPO în România), însă MJ a ales alţi 3 procurori dintre care unul va fi selectat de Consiliul UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri