Caută
Close this search box.

PSD vrea rezoluţie în Parlamentul European contra Cabinetului Orban, pentru ABATERI de la statul de drept

psd

Europarlamentarul Rareş Bogdan anunţă că PSD încearcă să forţeze adoptarea în Parlamentul European a unei rezoluţii de sancţionare a României, pentru „abateri de la funcţionarea statului de drept”.

„PSD se plânge în străinătate şi cere rezoluţie contra României! PSD împinge România lângă Ungaria şi Polonia în relaţia cu Uniunea Europeană!! Iată un gest incalificabil al Grupului Socialiştilor europeni, cu largul concurs al Delegaţiei socialiştilor romani, adică eurodeputaţi PSD şi Pro România. Grupul S&D vrea să obţină majoritate în cadrul Conferinţei Preşedinţilor din Parlamentul European (această structură reprezintă coloana vertebrală politică a P.E.) pentru a discuta „situaţia României” în plen! Care este motivul? PSD susţine că în România au loc abateri de la funcţionarea statului de drept şi este afectat procesul electoral în urma iniţiativei normale, fireşti a PNL, de a introduce votul în două tururi de scrutin, la alegerile locale.

Situaţia poate deveni extrem de periculoasă pentru România, dacă socialiştii reuşesc să convingă grupurile GUE, socialiştii nordici, şi Grupul Verzilor. Grupul PPE şi Renew, alături de ECR, conservatorii, se vor opune indiscutabil acestei acţiuni anormale. Vă daţi seama că socialiştii vor să pună semnul egal între acţiunile anti-justitie, anti stat-de drept începute de cei conduşi de Dragnea după alegerile din 2016 şi măsură alegerilor în două tururi, care va consolida democraţia?? Tocmai ei?? PSD? De noaptea minţii…

Săptămâna viitoare vor încerca să obţină majoritate în Conferinţă Preşedinţilor, apoi vor propune o rezoluţie în plenul de la Strasbourg, adică în a doua săptămână din februarie. Nu ştiu pe ce se bazează, având în vedere că în România se urmăreşte consolidarea democraţiei şi a statului de drept, şi situaţia de acum nu seamănă deloc cu ce s-a întâmplat în Ungaria şi Polonia!

Alegerile în două tururi sunt cerute de cetăţenii care vor primari care să aibă sprijinul unor majorităţi reprezentative! De unde ideea PSD că au loc abateri de la statul de drept?

Spre ştiinţa şefilor S&D din Parlamentul European, politicienii romani care au periclitat statul de drept şi democraţia sunt colegii domniilor lor din PSD.

Membrii PPE din România sunt cei care au încercat – şi au reuşit – să le salveze. Dorinţa PNL de a organiza alegeri locale în două tururi de scrutin este în linia opiniilor extrem de calificate ale Comisiei de la Veneţia. Experţii Comisiei nu recomandă modificarea legislaţiei electorale cu mai puţin de un an până la un scrutin, dar pun un bemol semnificativ: doar dacă se urmăreşte sporirea drepturilor electorale, o mai mare reprezentativitate, o consolidare a acestui atribut fundamental al democraţiei: alegerile.

PNL doreşte ca aleşii locali să aibă o legitimitate sporită, acest atribut fiind un ingredient esenţial al consolidării statului de drept. Recomand conducerii Grupului S&D din P.E. să nu se lase manipulată de interpretarea tendenţioasă pe care PSD o da recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

PSD este acelaşi partid nereformat, pe care figurile cele mai puternice ale social-democraţiei europene l-au criticat pentru atacurile nepermise la adresa statului de drept. Chiar ne facem că nu pricepem???”, a scris Rareş Bogdan, pe Facebook.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că PSD va trimite o scrisoare liderilor europeni şi tuturor europarlamentarilor pentru a acuza intenţia Executivului de a schimba legile electorale.

Marcel Ciolacu se plânge, în scrisoarea trimisă inclusiv Comisiei de la Veneţia, că „forţele politice care guvernează” abuzează de mandatul dat de Parlament şi „întreprind demersuri care risca să afecteze încrederea în democraţia românească şi statul de drept”.

„Operarea unor modificări atât de ample asupra legislaţiei electorale cu foarte puţin timp înainte de data alegerilor, ar crea un precedent inacceptabil în spaţiul Uniunii Europene”, se mai arăta în scrisoarea transmisă de Ciolacu preşedintelui Comisiei Europene, preşedintelui Parlamentului European şi Comisiei de la Veneţia.

Şi Titus Corlăţean a cerut Comisiei de la Veneţia să emită un punct de vedere legat de intenţia Guvernului Orban de a-şi angaja răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi. Liderul PSD a spus că iniţiativa PNL ”va schimba regulile în timpul jocului”, catalogând-o drept abuz de putere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri