Caută
Close this search box.

Răspuns la uciderea generalului Soleimani: Iranul renunță la acordul nuclear

Iranul a anunţat duminică o nouă diminuare a angajamentelor asumate prin acordul nuclear internaţional încheiat în 2015, renunţând şi la ultima restricţie din acest acord pe care încă o mai respecta, şi anume limitarea numărului de centrifuge, informează agenţiile Reuters şi DPA.

Iranul îşi va continua programul nuclear fără nicio limitare, inclusiv fără o limitare a îmbogăţirii uraniului, precizează guvernul de la Teheran într-o declaraţie.

Va fi în schimb menţinută cooperarea cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi Iranul ar putea reveni la respectarea angajamentelor asumate în cadrul acordului nuclear dacă SUA vor ridica sancţiunile împotriva Teheranului, se mai arată în aceeaşi declaraţie.

Acordul nuclear încheiat între Iran şi marile puteri, care au urmărit astfel să împiedice Iranul să se apropie de obţinerea unei bombe nucleare, a fost mereu în pericol de când preşedintele american Donald Trump a retras în 2018 SUA din această înţelegere şi a reinstituit sancţiunile împotriva Iranului, care de atunci şi-a diminuat treptat angajamentele asumate în document. Noile tensiuni create de uciderea de către SUA a generalului Qassem Soleimani par să fi grăbit decizia Teheranului de a nu mai respecta limitările din acord.

Sursă articol: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri