Caută
Close this search box.

Record de CĂLDURĂ în ianuarie. Incredibil unde s-a înregistrat

Cu recordurile de temperatură aproape că ne-am obișnuit. Trăim o perioadă atât de ciudată, încât ne putem aștepta oricând la momente extrem de reci și friguroase în plină vară, precum și, dimpotrivă, la călduri și temperaturi neașteptat de blânde în perioadele de iarnă. Ba chiar de miez de iarnă.

Iar când aceste temperaturi ridicate vin, în plină iarnă, din zonele … nordice, ele sunt cu atât mai șocante și surprinzătoare. Una este să fie cald, iarna, să zicem la Roma sau Madrid, ori în localități din sudul extrem al României, cum ar fi Zimnicea sau Tr. Măgurele, și cu totul altceva este ca temperaturile de primăvară să vină din nordul extrem al continentului.

Recordul de temperatură, neverosimil de-a dreptul, s-a întregistrat în Norvegia, chiar luna aceasta. Așadar, pentru luna ianuarie. S-a întâmplat în Sunndalsora, un oraş din această țară situat undeva, culmea, în munți. A fost cea mai ridicată valoare termică din debutul anului în zona scandinavă.

Anunțul oficial a venit de la Biroul Meteorologic Norvegian. Mai exact, mercurul termometrelor din Sunndalsora a urcat la 19 grade Celsius. De remarcat că precedentul record, de 17,9 grade, fusese înregistrat în 1989 în satul Tafjord.

Interesant este că atât Sunndalsora, cât şi Tafjord sunt situate în provincia More og Romsdal din Norvegia. Despre Sunndalsora se știe că se află într-o regiune înconjurată de munţi abrupţi.

Unele din aceste zone sunt populare în rândul practicanţilor de ″base jumping″⁣ – un sport extrem care presupune paraşutarea de pe stânci abrupte sau construcţii înalte.

Meteorologul de serviciu Martin Granerod a pus temperaturile ridicate pe seama acţiunii vântului foehn, un vânt cald, descendent, potrivit cotidianului VG din Oslo.

Cu toate acestea, valorile se vor schimba destul de repede. Vremea urmează să se răcească începând de vineri, când sunt prognozate ploi abundente, potrivit departamentului meteorologic.

Un alt amănunt interesant este acela că în Sunndalsmora a fost înregistrată de asemenea cea mai ridicată temperatură pentru luna decembrie în Norvegia, cu 18,3 grade, măsurată în 1998.

Nu se termină aici! Tot Sunndalsmora a oferit și cea mai ridicată temperatură de februarie, cu 18,9 grade, înregistrată aici în 1990.

Temperaturi blânde s-au înregistrat şi în alte localităţi din ţară. Andalsnes a deţinut joi pentru o scurtă perioadă recordul de cea mai ridicată temperatură pentru luna ianuarie, cu 18,6 grade, potrivit biroului meteorologic. A revenit Sunndalsmora care a atins în premieră cele 19 grade.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri