Principalele formaţiuni ale stângii poloneze l-au desemnat pe eurodeputatul Robert Biedron, primul politician important al ţării care îşi afişează public homosexualitatea, drept candidat în alegerile prezidenţiale.

El îl va înfrunta, între alţii, pe actualul şef al statului aflat la final de mandat, Andrzej Duda, în acest scrutin prevăzut să aibă loc în mai şi începutul lunii iunie, crucial pentru puterea conservatoare în exerciţiu.

Candidatura lui Biedron, lider al partidului Wiosna (Primăvara), mai trebuie ratificată în 19 ianuarie, în cadrul unui congres care va reuni alte două formaţiuni de stânga, SLD şi Razem (Împreună).

În această ţară majoritar catolică, Robert Biedron, vechi militant LGBT de 44 de ani, propune o separare a bisericii de stat, o liberalizare a avorturilor, cere un salariu egal pentru femei şi bărbaţi, recunoaşterea unei uniuni civile între persoane de acelaşi sex şi o generoasă pensie garantată pentru toţi.

Ecologist, el vrea de asemenea să închidă toate minele de cărbuni până în 2025. Acest scrutin este de o mare importanţă pentru conservatorii naţionalişti, pentru că şeful statului are puterea de a bloca legile votate de parlamentul controlat în prezent de conservatorii naţionalişti din partidul Lege şi Justiţie (PiS).

Andrzej Duda, susţinut de PiS, este favorit la propria succesiune. Ceilalţi candidaţi pentru alegerile prezidenţiale sunt Malgorzata Kidawa-Blonska, de 62 de ani, de la principală formaţiune a opoziţiei, Platforma Civică (PO, centrista) şi preşedintele Partidului ţărănesc PSL, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, de 38 de ani.

Biedron, fost primar al Slupsk (nord), şi-a lansat propriul partid Wiosna în februarie trecut. Acesta a obţinut 6% în scrutin pentru Parlamentul European şi a format o coaliţie cu alte două partide de stânga înaintea alegerilor legislative, ceea ce le-a permis să revină în parlament după patru ani de absenţa.

213 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 6 =