Caută
Close this search box.

Trump îşi prezintă planul de pace pentru Orientul Mijlociu, pregătit timp de trei ani

trump

UPDATE Donald Trump a reafirmat luni că are încredere în planul său de pace pentru Orientul Mijlociu, cu prilejul întâlnirii la Casa Albă cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, şi a anunţat că va prezenta textul propunerii marţi la prânz, relatează AFP, Reuters şi DPA.

„”Îl vom anunţa mâine la (ora locală) 12.00 (17.00 GMT). Vom prezenta un plan. Vom vedea dacă prinde sau nu. Dacă prinde va fi grozav, iar dacă nu prinde putem trăi şi cu asta”, a spus Trump.

„Credem că în cele din urmă vom avea sprijinul palestinienilor. Dar vom vedea. Dacă-l vom avea, va fi un omagiu extraordinar pentru toţi cei implicaţi, iar dacă nu-l vom avea, viaţa merge înainte”, a mai afirmat el la Casa Albă, menţionând că are sprijinul unor state arabe, pe care nu le-a numit.

„Este prea bun pentru ei. Fără ei nu avem un acord şi asta este OK, nu trăiesc bine. După cum ştiţi, am tăiat ajutorul pentru palestinieni”, a mai spus Trump, caracterizându-şi planul drept „o sugestie între Israel şi palestinieni”.

(Ştirea iniţială)

Donald Trump îşi va prezenta planul de pace pentru Orientul Mijlociu, pregătit timp de trei ani, anunţă dpa şi Reuters.

Trump îi primeşte separat la Casa Albă pe premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, şeful partidului de dreapta Likud, şi pe fostul comandant al forţelor armate israeliene, Benny Gantz, lider al alianţei de centru Albastru şi Alb şi al opoziţiei.

Se aşteaptă ca preşedintele să dezvăluie unele detalii despre plan luni, după ce va discuta cu cei doi politicieni israelieni. Potrivit unui oficial de la Casa Albă citat de Reuters, mesajul lui Trump pentru ambii va fi:

„Aveţi şase săptămâni să îl faceţi să meargă, dacă sunteţi de acord”.

Termenul are în vedere alegerile anticipate care vor avea loc în Israel pe 2 martie, în cadrul cărora Netanyahu şi Gantz vor fi rivali. Sursa Reuters, citată de Agerpres, arată că ideea este depolitizarea planului de pace, care să fie susţinut de oricare din principalele două partide din Israel, indiferent de rezultatul scrutinului.

Marţi, după o nouă întrevedere cu Netanyahu, ar urma o prezentare a planului în cadrul conferinţei de presă comune. Casa Albă nu a comunicat însă nici o oră oficială.

Palestinienii au refuzat să colaboreze cu Statele Unite în legătură cu planul de pace. Ei au respins un plan economic în valoare de 50 de miliarde de dolari, prezentat anul trecut, în sprijinul economiei palestiniene şi a statelor arabe din regiune.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, nu a fost invitat la prezentarea planului de pace.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri