Caută
Close this search box.

Trump şi planul său de pace în Orientul Mijlociu: Ierusalim va fi capitala nedivizată a Israelului

Donald Trump şi Benjamin Netanyahu au prezentat planul de pace pentru Orientul Mijlociu, în care „Ierusalimul va fi capitala nedivizată a Israelului”.

”Viziunea mea prezintă o ocazie reciproc avantajoasă pentru ambele părţi, o soluţie realistă cu două state, care rezolvă riscul pe care îl reprezintă un stat palestinian la adresa securităţii Israelului”, a declarat Trump într-o alocuţiune la Casa Albă. Acest plan va permite un ”pas uriaş” către pace între israelieni şi palestinieni, a apreciat el.

Preşedintele american a adăigat că acest plan de pace face posibil, în opinia premierului israelian Benjamin Netanyahu, alături de care a vorbit, o reluare a ”negocierilor directe” cu palestinienii, aflate într-un punct mort din 2014.

”Astăzi (marţi) Israelul a făcut un pas uriaş înainte către pace”, a declarat Donald Trump, potrivit News.ro.

”Premierul Netanyahu m-a informat ieri (luni) că este pregătit să adere la această viziune ca bază a unor negocieri directe (…) cu palestinienii, un progres istoric”, a adăugat el, subliniind că liderul opoziţiei israeliene, Benny Gantz, pe care l-a primit de asemenea la Casa Albă, a aprobat la rândul său ”foarte puternic” acest plan.

Dacă preşedintele palestinian Mahmoud Abbas alege pacea, Statele Unite şi alte ţări vor face totul pentru a-l ajuta, a continuat el la Casa Albă, unde nu a fost prezent nici un reprezentant palestinian.

Palestinienii au refuzat deja planul înainte ca aceste detalii să fie făcute publice.

Washingtonul urmează să recunoască coloniile din teritoriile palestiniene ocupate ca făcând parte din Israel, s-a felicitat Benjamin Netanyahu, care a salutat ”o zi istorică”.

Planul recunoaşte suveranitatea Israelului în Valea Iordanului.

”Este un mare pas către pace”, a salutat locatarul Casei Albe, în viziunea căruia Ierusalimul va rămâne capitala indivizibilă a Israelului, iar Ierusalimul de Est va deveni capitala statului palestinian.

Palestinienii ”merită o viaţă mai bună”, a dat asigurări preşedintele american, care a prezentat planul în prezenţa premierului israelian Benjamin Netanyahu.

”Acest plan este o cale realistă către o pace durabilă”, a apreciat el.

Este necesar ca palestinienii să recunoască Israelul ca ”stat evreu”, a subliniat Netanyahu.

„Domnule Trump, sunteţi cel mai bun prieten pe care l-a avut Israelul vreodată la Casa Albă”, a declarat Benjamin Netanyahu.

Şeful statului american a salutat, la rândul său, prezenţa ambasadorilor Omanului, Emiratelor Arabe Unite (EAU) şi Bahrainului, marţi, la eveniment.

„Acordul de azi este o oportunitate istorică pentru palestinieni pentru ca ei să îşi obţină propriul stat independent. După 70 de ani cu progrese puţine, aceasta ar putea fi ultima oportunitate pe care o au”, a declarat Donald Trump.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri