Președintele francez Emmanuel Macron a cerut cu insistență miercuri polițiștilor israelieni să părăsească Biserica Sfânta Ana din Ierusalim, o scenă care amintește de un incident în care a fost implicat Jacques Chirac în anii ’90, transmite AFP.

„I don’t like what you did in front of me” (Nu-mi place ce ați făcut în fața mea”), a strigat Macron spre un polițist israelian, căruia i-a cerut să părăsească biserica, teritoriu francez din Orașul Vechi din Ierusalim, informează news.ro.

Anterior, în aceeași biserică a avut loc un acroșaj între un membru al forțelor israeliene și membrii grupului de securitate al lui Emmanuel Macron, cu câteva ore înainte de vizita președintelui.

Într-o engleză cu puternic accent francez, Macron le-a cerut funcţionarilor de poliţie să părăsească acest domeniu al teritoriului naţional francez.

”Toată lumea cunoaşte regulile. Nu mi-a plăcut ce aţi făcut în faţa mea. Ieşiţi, vă rog”, a strigat preşedintele Republicii franceze, citat de ediţia franceză a Huffington Post.

”Ieşiţi afară, vă rog, nimeni nu trebuie să provoace pe nimeni, este clar? Rămânem calmi, am făcut o plimbare minunată, faceţi o treabă bună în oraş şi o apreciez, dar, vă rog, respectaţi regulile stabilite de secole, ele nu se vor schimba cu mine, vă pot spune asta. Este Franţa aici şi toată lumea ştie regula.”, a adăugat Macron, potrivit aceleiaşi surse.

Edificiul, construit de Cruciaţi în secolul XII-lea şi oferit de Imperiul Otoman Franţei în 1856, este unul dintre cele patru teritorii franceze din Ierusalim. Tot din Bazilica Sainte-Anne, situată în Oraşul Vechi Ierusalim, a cerut fostul preşedinte francez Jacques Chirac ca militari israelieni să iasă.

Incidentul a avut loc în 1996, când şeful statului de atunci a denunţat militari israeieni care-l încadrau.

”Do you want me to go back to my plane?” (”Vreţi să mă întorc la avion?”), le-a spus atunci Chirac militarilor israelieni.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here