Caută
Close this search box.

VIDEO Drone americane de luptă MQ-9 Reaper au ajuns în România. Una dintre acestea l-a ucis pe generalul iranian

US Air Force a trimis la Câmpia Turzii drone de luptă MQ-9 Reaper. Este pentru a doua oară când astfel de aeronave de luptă fără pilot sunt operate în România de aliatul american.

„Această relocare temporară va dura până la începutul primăverii şi a fost complet coordonată cu guvernul român”, se arată în comunicatul U.S. Air Forces Europe & Africa. Dronele au fost trimise în România pentru a întări stabilitatea şi securitatea în regiune şi pentru a consolida relaţiile cu aliaţii NATO şi alţi parteneri europeni, se mai precizează în comunicat.

Drona MQ-9 Reaper, care recent a fost folosită la uciderea generalului iranian Qassem Soleimani, este pilotată de la sol de un echipaj format din doi operatori, are o autonomie de 14 ore, o viteză maximă sub 500 de kilometri pe oră şi o rază de acţiune de 1.850 de kilometri. Are două radare din care unul specializat pentru mediului marin şi poate fi înarmată cu o gamă largă de rachete sau bombe ghidate laser. De exemplu, poate căuta şi ataca ţinte la sol cu până la 14 rachete ghidate aer-sol AGM-114 Hellfire.

În cazul uciderii lui Soleimani MQ-9 Reaper a fost dotată, cel mai probabil, ce rachete AGM-114. Rachetele Hellfire au fost modificate recent – varianta AGM-114R9X – fiind exclusă încărcătura explozibilă. Noua variantă loveşte ţinta folosind mai multe lame similare unor săbii – aşa numitele „bombe ninja“ care limitează posibilitatea apariţiei de victime colaterale în cazul atacurilor. O astfel de dronă are un preţ unitar de 16,9 milioane de dolari.

În timp, MQ-9 Reaper a avut misiuni de luptă diverse. A vânat talibani în Afganistan unde a aplicat prima lovitură mortală în 2007. În 2008 a fost folosită la anihilarea piraţilor din Oceanul Indian, iar anul viitor a început să opereze cu succes şi în Irak. În anul 2015, o dronă Reaper a executat o lovitură de precizie în care au fost ucişi 9 luptători ai Statului Islamic printre care şi unul dintre lideri, Mohammed Emwazi, care era cunoscut sub porecla „Jihadi John”, El era responsabil de uciderea a mai mulţi cetăţeni occidentali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri