Caută
Close this search box.

A murit generalul Marin Dragnea, șef al sportului românesc în cea mai rodnică și strălucitoare perioadă a sa

Doliu în Armata Română! Unul dintre cei mai cunoscuți generali, Marin Dragnea, Președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război, s-a stins din viață la 96 de ani și jumătate. Mihai Fifor, fost ministru al Apărării Naționale, a fost cel care a anunțat decesul pe o rețea de socializare.

Copil de trupă încă de la vârsta de 12 ani, generalul care acum trecuse de 96 de ani, a fost rănit la Stalingrad, unde a fost salvat de calul său!

Marin Dragnea s-a născut la data de 30 mai 1923, în comuna Siliștea-Gumești (județul Teleorman), într-o familie de țărani. Tatăl său, Badea Dragnea, era preot în comuna natală, iar mama sa era învățătoare în aceeași comună unde, cu doar un an înainte, se născuse și marele romancier Marin Preda.

A luptat în cel de-al doilea război mondial, mai întâi ca voluntar pe Frontul de Est cu o Divizie de Cavalerie în cadrul Grupului 52 Cercetare. În anul 1942 a fost înaintat la gradul de sergent TR, fiind luat prizonier. S-a întors în țară cu Divizia Tudor Vladimirescu, constituită în 1943 pe teritoriul fostei URSS, cu gradul de sublocotenent (1944).

A fost rănit la încheietura mâinii în luptele pentru eliberarea Oradiei, leziunea cauzându-i o infirmitate pe care o va purta tot restul vieții. „Viața de militar este frumoasă, dar și dură. M-a călit faptul că de la o vârstă atât de fragedă am slujit armata română.

Am fost bun, drept și generos cu subordonații, i-am iubit, m-au iubit, m-au respectat pentru că și eu îi respect pe ei. Cea mai mare bucurie a vieții mele nu a fost atunci când am devenit general, ci a fost atunci când s-a terminat cel de-al doilea război mondial, 9 mai 1945. Această zi am scris-o cu litere de aur în viața mea”, spunea Marin Dragnea

După război, a rămas militar, îndeplinind funcții de comandă timp de 55 de ani și ajungând până la gradul de general cu patru stele.

Șef al sportului românesc în cea mai bună perioadă a mișcării noastre sportive

Gen. lt. Marin Dragnea a îndeplinit funcții de conducere în cadrul mișcării sportive din România cum ar fi: președinte al Comitetului Olimpic Român (1974-1984), prim-vicepreședinte (1973-1974 și 1977-1981) și președinte al Consiliului Național pentru Educație Fizică și Sport (1974-1977 și 1981-1984).

În această perioadă, România a obținut cele mai mari succese sportive la Jocurile Olimpice de la Montreal (1976), Moscova (1980) și Los Angeles (1984), situându-se printre primele 5 țări din lume! În anul 1983, Comitetul Internațional Olimpic i-a acordat medalia de argint a Ordinului Olimpic.

Generalul în retragere Marin Dragnea a fost înaintat la gradele de general-colonel – cu 3 stele – (prin decretul președintelui României nr.198 din 21 octombrie 1994) și general de armată – cu 4 stele – (prin decretul președintelui României nr. 506 din 30 noiembrie 2000).

A fost decorat cu Ordinul național „Steaua României” în grad de Comandor (2000) și în grad de Mare Ofițer (2004), în semn de apreciere pentru vitejia și curajul de care a dat dovadă „în grelele bătălii purtate pe câmpurile de luptă ale celui de-al Doilea Război Mondial, făcând cinste glorioaselor tradiții ale Armatei Române”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri