Caută
Close this search box.

Arafat: Nu putem spune că nu va fi în România

raed arafat

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat, a declarat că probabilitatea ca țara noastră fie ocolită de cazuri de infectări cu noul coronavirus este foarte scăzută. Acesta consideră că virusul va apărea în toate state europene, fiind doar vorba de o chestiune de timp.

„Trebuie să fim foarte sinceri. Probabilitatea este foarte scăzută. Nu putem să spunem că nu va fi. Eu cred că încet-încet, în toate țările din Uniunea Europeană vor apărea cazuri, nu numai în România. Doar este vorba de timp, când apare într-o țară și când apare într-alta. Ați văzut acum situația trenurilor oprite în Austria cu persoanele care sunt suspecte. Oamenii călătoresc. E imposibilă închiderea ermetică a granițelor. Înseamnă că mai devreme sau mai târziu astfel de cazuri vor apărea într-un loc sau altul. Acum depinde ce măsuri se iau. Italia ia măsuri foarte corecte. Am avut discuții cu colegii noștri de acolo de la Protecția Civilă. Sunt în legătură cu ambasada noastră de acolo. Ei iau măsurile pentru a limita răspândirea”, a afirmat Raed Arafat, duminică, la Antena 3.

El a precizat că luni fi o întrunire a unui grup de lucru care va discuta despre măsurile preventive privind coronavirusul, inclusiv o discuție despre achizițiile pentru asigurarea necesarului de materiale în caz de urgență.

„Mâine (luni – n.r.) vor fi discutate anumite măsuri pe care le-am stabilit și pe care le-a anunțat domnul profesor Horațiu Moldovan (secretar de stat în Ministerul Sănătății – n.r.) să vedem dacă rămânem cu ele sau mai face anumite modificări. Bineînțeles că se discută scenarii, în cazul în care se întâmplă cutare sau cutare scenariu, care va fi atitudinea noastră, din timp. Va fi o discuție inclusiv cu reprezentații Oficiului Național de Achiziții Centralizate care răspund de achizițiile care s-au stabilit prin OUG nr. 11 care prevede stocurile medicale de urgență pentru această situație”, a explicat Arafat.

Șeful DSU a mai spus că, prin ordonanța de urgență emisă de Guvern, însă unele materiale sunt greu de găsit, pentru că stocurile de echipamente de protecție la nivel mondial sunt foarte scăzute.

„Deja au început achizițiile. Au avut primele negocieri. Unele materiale s-au găsit, altele sunt mai greu de găsit. Problema este că echipamentele de protecție care sunt foarte greu de achiziționat pentru că stocurile pe plan mondial sunt foarte scăzute. Acest lucru nu e un secret și nu putem să spunem nimic, decât că vom încerca să găsim furnizori pentru aceste materiale și avem nevoie de cantități mari, conform cerințelor pe care noi le-a pus în OUG”, a completat Raed Arafat.

Acesta a adăugat că au fost, totuși, identificate primele materiale și speră să fie semnate contractele săptămâna viitoare.

„Vor fi două etape, una în regim de urgență, se face prin negociere directă, prin invitație și în niciun caz respectând toți termenii care ar fi durat poate chiar luni de zile. Cum am zis, a început deja și am identificat primele materiale, și se semnează deja contractele, sperăm săptămâna asta care vine. Acestea sunt discuțiile pe care le vom avea în cadrul grupului. Comisia care se întâlnește la Ministerul Sănătății va discuta anumite aspecte, care probabil că vor ajunge probabil să fie în grupul de la ora 14.00, după care probabil vor fi aprobate de grupul Comitetului Național pentru Situații de Urgență”, a conchis Arafat.

Infecția cu coronavirus nu are tratament și nici nu există un vaccin specific, tratamentul fiind simptomatic, a mai afirmat Arafat, duminică seara, arătând că acest tip de virus poate suferi mutații.

„Coronavirsul nu are tratament. Și nici nu există vaccin. Se tratează simptomatic. Dacă se agravează situația, se apelează la Terapie Intensivă. Se recomandă ca cei care au simptome să nu se trateze singuri, să nu ia antibiotice. Nu avem un vaccin pentru el. Când vom avea vaccin, se va putea reduce la maximum răspândirea lui. Nu știm dacă nu se va schimba ca și comportament și ca impact. Pe parcurs, poate suferi mutații. Manifestaerea sau impactul poate fi mai serios”, a spus Arafat, la Antena 3.

Conform sursei citate, coronavirusul nu se manifestă ca o gripă obișnuită.

„Nu este sigur 100% că dacă v-ați format imunitatea împotriva lui, să nu-l mai luați încă o dată. Fiind un virus nou, sunt multe studii în realizare. Noi știm că se transmite pe calea aerului, dar sunt studii care verifică dacă nu se transmite prin salivă sau altceva”, a explicat Arafat.

Și medicul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Matei Balș, consideră că e puțin probabil să nu avem cazuri de coronavirus în România, dar a subliniat că românii care vin din zonele afectate de temutul virus să se autodeclare la intrarea în țară.

Întrebat la Antena 1 dacă e inevitabil ca noul coronavirus să își facă apariția și în România, șeful Institutului Matei Balș a răspuns: ”E posibil. E puțin probabil să nu se întâmple!”.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan a anunțat că românii care vor veni din 10 localități din Italia, în care au fost confirmate cazuri de coronavirus, vor fi plasați obligatoriu în carantină în spații special amenajate pentru o perioadă de 14 zile.

Cele 10 localități sunt Codogno, Fombio, Maleo, Betonico, Casalpusterlengo, Castiglione d’Adda, Castelgerundo, Terranova dei Passerini, San Fiorano Cei și Somaglia, a afirmat Horațiu Moldovan, duminică seară, la Antena 3.

„S-a stabilit o atitudine diferențiată față de cei care vin din zonele de risc, din nordul Italiei, care vor fi izolați la domiciliu unde vor fi verificați pe parcursul celor două săptămâni de Direcția de Sănătate Publică. În situația în care pacienții vin din localitățile aflate pe lista celor cu risc dovedit de contaminare cu acest virus, această listă a fost agreată de conducerea Ministerului Sănătății și a Ministerului de Interne și va fi difuzată la punctele de frontieră”, a adăugat Moldovan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri