Șefa Parchetului European (EPPO), Laura Codruța Kovesi, a fost audiată, joi, în Comisia de Libertăți Civile și Control Bugetar (LIBE), unde a cerut suplimentarea fondurilor prevăzut inițial deoarece s-a dovedit eronat numărul de dosare care trebuie instrumentate.

Număr de cauze este peste așteptări. Astfel, Kovesi și-a revizuit calculele inițiale după ce a primit informații de la statele participante la EPPO referitoare la încărcătura Parchetului European pentru primul an.

”Decizia asupra bugetului nu este doar un exercițiu tehnic pentru experții în chestiuni bugetare. Parlamentul urmează să adopte o decizie pur politică. Dacă dorim să începem în 2020, bugetul Parchetului European pentru 2020 trebuie rediscutat, crescut în mod semnificativ iar bugetul pe 2021 trebuie ajustat în mod corespunzător”, a declarat fosta șefă a DNA.

Kövesi a estimat la 3.000 numărul de dosare care vor trebui evaluate încă din prima zi a Parchetului European, număr pentru care este nevoie de mai mulți magistrați, transmite G4Media. Unele din aceste dosare vor viza și România, așa că … mare ATENȚIE, cei care se știu – ȘI SE ȘTIU EI  – vizați!

Inițial, Kovesi credea că va putea începe activitatea cu resursele actuale urmând ca EPPO să ajungă la ”viteza de croazieră” în 2023, când ar fi putut derula până într-o mie de investigații.

Potrivit noilor estimări, procurorii europeni vor avea de gestionat încă de la început circa 3.000 de cazuri pe care să le evalueze și apoi să decidă dacă le trimit parchetelor naționale sau rămân la biroul central.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.