Caută
Close this search box.

BNR cere consolidare fiscală și nu exclude amânarea creșterii pensiilor

isărescu

Banca Națională a României vorbește în raportul asupra inflației făcut public marți despre ”necesitatea inițierii unui proces de consolidare fiscală” în contextul unui deficit bugetar care s-ar putea accentua ”pe termen mediu”.

În același document oficial, BNR indică posibile soluții pentru scăderea deficitului, cu referire la legea care prevede majorarea în medie a pensiilor cu 40% de la 1 septembrie 2019, o creștere cu impact bugetar uriaș atât în acest an, dar mai ales în 2021.

Astfel, BNR nu exclude o potențială amânare a termenului de intrare în vigoare sau o creștere mai mică decât cea prevăzută în lege.

Reamintim că Legea pensiilor a fost inițiată și votată de PSD anul trecut.

Aplicarea Legii pensiilor în forma votată de Parlament, care prevede creșterea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie, ar provoca un dezechilibru major în finanțele publice, avertizează Consiliul Fiscal (organism consultativ) în Opinia privind bugetul de stat.

Astfel, Consiliul Fiscal arată că majorarea pensiilor conform legii inițiate de PSD ar aduce un deficit bugetar de 4,6 – 4,8% din PIB în acest an, dar impactul masiv ar fi în 2021 (deficit de peste 6% din PIB) și 2022 (deficit de peste 7% din PIB).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri