Caută
Close this search box.

Bursele mondiale cedează puternic teren, de teama efectelor propagării noului coronavirus

Bursele mondiale dădeau luni primele semne de panică în fața accelerării propagării epidemiei de coronavirus în afara Chinei și care pune tot mai multă presiune asupra activității și creșterii economice, scrie AFP.

14:10 Cotația petrolului scade cu 4%

Cotația petrolului a scăzut puternic luni în Europa, pe fondul temerilor legate de coronavirus, într-o piață deja excedentară.

În jurul orei 11,35 GMT, barilul Brent pentru livrările din aprilie era cotat la 56,09 dolari la Londra, în scădere cu 4,12% în raport cu închiderea de vineri.

La New York, barilul american WTI pentru aceeași lună pierdea 3,93%, la 51,28 dollars, după ce atinsese 51,24 dollars, respectiv o scădere de 4,01%.

La ora 10,30 (09,30 GMT), bursele din Paris, Frankfurt, Londra, Madrid și Zurich cădeau cu peste 3%. Bursa din Milano cădea cu peste 4%. Indicele EuroStoxx 50 al zonei euro ceda și el 3,6%.

În Asia, bursele chineze au închis mixt ședința de luni, Hong Kong și Shanghai pe roșu în timp ce Bursa din Shenzhen a închis foarte ușor pe verde.

În condițiile în care acțiunile cădeau, în special cele ale sectoarelor expuse la China (materii prime, auto, turism și lux), investitorii se repliau spre valorile refugiu, respectiv obligațiunile de stat și aurul.

Organizațiile internaționale au emis și ele semnale de alarmă legate de numărul de cazuri din afara Chinei și în special din Coreea de Sud, care a cunoscut o creștere rapidă a numărului de cazuri, cu peste 700 de noi contaminări în mai puțin de o săptămână.

În Italia, unde 5 oameni au murit din cauza noului coronavirus, 11 orașe au fost plasate în carantină pentru două săptămâni.

Și Orientul Mijlociu este afectat: Iranul avea luni 8 decese și 43 de cazuri de contaminare, în timp ce în Israel autoritățile au confirmat vineri un prim caz.

Un prim caz de coronavirus a fost detectat în vestul Afganistanului, o persoană provenind din Iran.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri