Caută
Close this search box.

Comisia Europeană AVERTIZEAZĂ asupra creşterii cu 40% a punctului de pensie

pensiile

Nouă lege a pensiilor este principalul factor al proiectatei creşteri rapide a deficitului general guvernamental, la 6,1% din PIB în 2021, şi al riscurilor ridicate la adresa sustenabilităţii bugetare, previzionează Comisia Europeană (CE) în raportul de ţară referitor la România.

Creşterea abruptă a pensiilor de la 1 septembrie este principalul subiect al raportului de 90 de pagini, fiind invocată în repetate rânduri drept cauză a unor viitoare derapaje majore ale României de la ţintele macroeconomice asumate.

De asemenea, ratingurile României sunt la limita inferioară a categoriei „investment grade” (recomandat pentru investiţii), cu un rating „BBB minus” sau echivalent al datoriei suverane din partea celor trei mari agenţii de evaluare financiară, evaluările fiind mult mai sensibile la viitoarea direcţie a politicii fiscale, avertizează CE, citată de Agerpres.

Valoarea indicatorului de detectare timpurie a stresului fiscal („ŞO”), care evaluează riscul într-un an, este sub nivelul critic.

Eşecul adoptării unor măsuri fiscale corective, compensând şi/sau modificând majorările semnificative programate ale pensiilor, constituie un risc negativ major la adresa ratingurilor României.

Săptămâna trecută, în premieră, ministrul Muncii a confirmat creşterea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie.

De fapt, în 10 decembrie 2019, S&P a înrăutăţit perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă exact din aceste motive, subliniază CE.

Datoria publică a României ar urma să crească semnificativ, iar decalajul sustenabilităţii bugetare pe termen mediu ar urma să se extindă, ducând la riscuri ridicate la adresa sustenabilităţii datoriei pe termen mediu.

Până în 2030, datoria ar urma să depăşească 90% din PIB. Deficitul fiscal ridicat şi majorarea costurilor din cauza îmbătrânirii populaţiei cauzează riscuri ridicate la adresa sustenabilităţii bugetare pe termen lung, avertizează Comisia Europeană.

Comisia Europeană (CE) a publicat cele 27 de rapoarte de ţară din analiza „Semestrul european – pachetul de iarnă: evaluarea progreselor înregistrate de statele membre în ceea ce priveşte îndeplinirea priorităţilor economice şi sociale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri