Comisia Juridică din Senat a respins ordonanța Guvernului Orban privind organizarea alegerilor anticipate.

Cu 8 voturi „pentru” și 3 „împotrivă” (de la PNL și USR) a fost adoptat raportul de respingere a ordonanței.

Amendamenul de respingere a aparținut UDMR și a fost votat de PSD, UDMR și ALDE.

Reprezentantul Guvernului și președintele AEP au declarat în cadrul Comisiei Juridice că susțin ordonanța privind organizarea alegerilor anticipate. În replică, președintele Comisiei Juridice, pesedistul Șerban Nicolae, a cerut nota de fundamentare a ordonaței.

„Există un document semnat de ministerul de Interne privind această inițiativă legislativă? Avizul Consilului Legislativ este? Nu am nevoie de persoane care nu știu parcursul acestei OUG. Eu propun să respingem proeictul de OUG și există un amendament al UDMR în acest sens. Motivarea este lipsa avizului Consilului Legislativ care invocă o decizie a Curții Constituționale care spune nesolicitarea avizului CL duce la neconstituționalitatea OUG și a hotăririlor de Guvern”, a spus Șerban Nicolae.

PSD deține majoritatea în Comisia Juridică și, alături de reprezentanții UDMR și ALDE a votat pentru un raportul negativ. În ciuda protestelor PNL și USR, ordonanța care reglementează organizarea alegerilor anticipate a primit raportul de respingere.

Raportul adoptat de Comisia Juridică va intra în dezbaterea plenului Senatului. După adoptare, proiectul de lege va merge la Camera Deputaților, care este și forul decizional în acest caz.

Biroul permanent al Senatului a decis, luni, ca ordonanța de urgență care reglementează alegerile anticipate să fie dezbătută marți în comisiile de specialitate în procedură de urgență.

Premierul interimar Ludovic Orban declara că parlamentarii nemulțumiți de ordonanța de urgență privind alegerile anticipate poate fi modificată atunci când intră în procedură legislativă, însă aleșii nu pot respinge din start actul normativ. Premierul a spus că speră să audă argumente, nu „declarații beligerante”.

UDMR a cerut oficial luni Avocatului Poporului să conteste ordonanța pentru anticipate la Curtea Constituționlă pe motiv că este o „schimbare mascată” a sistemului electoral.

Ordonanţa de urgenţă privind alegerile anticipate a fost publicată vineri seară în Monitorul Oficial.

Principalele prevederi din OUG sunt: trei zile de vot în Diaspora și dublarea numărului de parlamentari de diaspora. De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 50 de zile înaintea votării față de 90 de zile în prezent, deci se pot organiza anticipate cu 40 de zile mai repede decât in prezent.

În plus, alegătorii care nu se află în localitatea de domiciliu pot vota oriunde se află în ţară. Prevederea este contestată de toate partidele, cu excepția PNL și USR.

Potrivit ordonanței de urgență, care a fost adoptată în 4 februarie, cu o zi înainte ca Guvernul Orban să fie demis prin moțiune de cenzură, se înjumătățește numărul semnăturilor necesare pentru susținerea unui partid sau a unei alianțe electorale, precum și pentru susținerea candidaților independenți și sunt reduse termenele pentru toate procedurile electorale prealabile alegerilor.

În cel mult 5 zile de la data dizolvării Parlamentului, Guvenul stabilește, prin hotărare, la propunerea Autorității Electorale Permanente, data votării, calendarul operațiunilor electorale, cheltuielile și măsurile tehnico-organizatorice necesare bunei desfășurări a alegerilor parlamentare anticipate. În cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel putin 50 de zile înaintea votării.

Sursă articol: Hotnews.ro

1 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 6 =