Caută
Close this search box.

Compania Tarom, salvată de România printr-un împrumut de 36 milioane euro! Comisia Europeană a aprobat ajutorul

tarom

Planul României de a acorda un împrumut companiei Tarom, în valoare de aproximativ 36,7 milioane euro, a fost aprobat de Comisia Europeană, au anunțat, luni, reprezentanții CE.

Comisia Europeană, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, a decis să aprobe împrumutul temporar acordat de România companiei aeriene Tarom, ajutor ce ajunge la valoarea de 36,7 milioane de euro, scrie News.ro.

Din cauza îmbătrânirii flotei Tarom, costurile de exploatare au crescut masiv în ultimii doi ani, ceea ce a dus la un deficit acut de lichidități. În aceste condiții, compania de stat nu va mai fi în măsură să își îndeplinească obligațiile și implicit să își mențină activitatea.

Astfel, statul român a decis acordarea unui ajutor sub forma unui împrumut temporar, tranzacție aprobată, luni, și de Comisia Europeană.

”Prin această măsură se va asigura faptul că serviciile de transport aerian vor continua să fie prestate în mod ordonat, în special pe numeroasele rute pe care Tarom este singurul furnizor, şi că pasagerii nu vor fi afectaţi de perturbări ale traficului aerian, fără a se distorsiona în mod nejustificat concurenţa pe piaţa unică”, a informat Comisia Europeană.

Compania are acum 6 luni la dispoziție să iasă din situația de urgență. Decizia vine după ce, luna aceasta, țara noastră a informat Comisia Europeană că intenționează să acorde un împrumut pentru salvarea companiei Tarom, în valoare de 36,7 milioane euro (aproximativ 176 de milioane lei).

Potrivit normelor UE privind ajutoarele de stat, statele membre pot să sprijine întreprinderile aflate în dificultate, condiția fiind ca măsurile de sprijin să fie limitate în timp și acestea să contribuie la realizarea unui obiectiv de interes comun.

În plus, împrumuturile acordate de către un stat pot fi acordate doar pentru o perioadă de cel mult șase luni. În acest timp, compania respectivă va trebui să găsească soluții pentru a ieși din situația de urgență.

”În cazul de faţă, Comisia a luat în considerare următoarele elemente: împrumutul va acoperi numai lichidităţile de care Tarom a dovedit că are nevoie pentru următoarele şase luni, iar România va efectua o monitorizare strictă a modului în care sunt utilizate fondurile şi România s-a angajat să asigure faptul că, după şase luni, împrumutul va fi rambursat integral”, precizează CE.

În caz contrar, compania Tarom va trebui să prezinte un plan de lichidare sau să efectueze o restructurare pentru a deveni viabilă. În eventualitatea unei restructurări, Comisia Europeană va trebui să evalueze şi să aprobe această măsură.

Reprezentanții Comisiei Europene sunt de părere că ajutorul de 36,7 milioane euro acordat de România companiei aeriene de stat va duce la asigurarea faptului că serviciile de transport aerian vor continua să fie prestate în mod ordonat.

În plus, CE recunoaște importanța companiei Tarom pe rutele pe care este, în prezent, unic furnizor.

”Prin urmare, Comisia a concluzionat că măsura este compatibilă cu normele UE privind ajutoarele de stat”, mai arată Comisia Europeană, în decizia comunicată luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri