Caută
Close this search box.

Consecințele eșecului de proporții de la Summitul dedicat viitorului buget UE: Merkel clarifică lucurile

Liderii celor 27 de state membre UE nu au reușit să ajungă la un compromis, vineri, asupra viitorului buget multianual al UE, la finalul a două zile de summit la Bruxelles.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, la finalul summitului, că „diferențele sunt încă prea mari pentru a ajunge la un acord” asupra bugetului UE.

Va trebui să ne aplecăm din nou asupra chestiunii”, a adăugat Merkel.

Nu s-a putut ajunge la un acord. Avem nevoie de mai mult timp”, a declarat la rândul său președintele Consiliului European, Charles Michel, însărcinat de statele membre să ducă aceste negocieri.

Citește și: Summitul UE pentru stabiliarea BUGETULUI s-a încheiat brusc, cu un eşec

Există o „tradiție” la Bruxelles: șefii de stat și de guvern au nevoie întotdeauna de două summituri pentru a ajunge la un acord asupra cadrului financiar multianual, după negocieri care intervin la fiecare șapte ani. Discuția este și mai complicată în acest an, pentru următorul buget 2021-2027, în condițiile dispariției a 75 de miliarde de euro provocată de plecarea britanicilor.

Comisia Europeană vrea să rupă cu această tradiție, în condițiile în care calendarul este strâns. La negocierile din 2013, liderii au ajuns la un acord în 8 februarie, iar procedura a fost complet finalizată la jumătatea lui decembrie. O adoptare tardivă care a dus la pierderea unui an (2014) în distribuția fondurilor europene.

În încercarea de a realiza un avans în dezbateri, președintele Consiliului European Charles Michel a anunțat vinerea trecută o propunere amendată dar, la fel ca tentativa de compromis a președinției finlandeze de la finalul anului trecut, cifrele nu au stârnit entuziasm.

Cu un stat membru în minus, UE trebuie să găsească un echilibru dificil între politicile sale tradiționale, coeziunea (destinată regiunilor mai puțin dezvoltate) și agricultura, și noile priorități pe care și le-a fixat, în special lupta împotriva schimbărilor climatice și afirmarea blocului comunitar pe scena geopolitică (securitate și apărare).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri