Pentru mai bine de jumătate de secol, guvernele din toată lumea s-au încrezut într-o singură companie care să păstreze secrete comunicațiile spionilor, ale soldaților ori ale diplomaților.

Compania, Crypto AG, s-a remarcat cu un contract încheiat în timpul celui de-al doilea război mondial destinat construirii unei mașini de codarepentru trupele americane.

Astfel capitalizată, compania a ajuns să domine piața fabricanților de mașini de codare pentru decenii, trecând de la echipamente mecanice la circuite electronice și, în fine, la cipuri de silicon și software.

Compania elvețiană a făcut milioane de dolari vânzând echipamente către peste 120 de țări în secolul 21. Printre clienți s-au numărat țări ca Iran, junte militare din America Latină, cei doi rivali cu arme nucleare India și Pakistan sau chiar Vaticanul.

Dar ceea ce nici unul dintre acești clienți n-a știut vreodată era faptul că firma Crypto AG era deținută în secret de către CIA într-un parteneriat ultrasecret cu serviciile de informații vest-germane. Spionii CIA au au aranjat echipamentele companiei în așa fel, încât au putut sparge cu ușurință codurile utilizate de țări pentru a cripta mesajele.

Afacerea, care se întinde pe mai multe decenii, printre cele mai bine păzite secrete din istoria Războiului Rece, este relatată de CIA într-o istorie comprehensivă a operațiunii obținute de the Washington Post și ZDF, postul public german, în cadrul unui proiect comun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here