Epidemia de coronavirus izbucnită în China a ucis peste 2500 de oameni. Virusul s-a extins în peste 35 de țări și teritorii, rata de mortalitate fiind, în medie, de 2%. Riscul de deces este mai mare la pacienții în vârstă, la cei peste 80 de ani atingând în jur de 15%. Un fenomen neobişnuit însă se înregistrează în rândul copiilor, în prezent nefiind consemnat niciun deces din cauza coronavirusului.

Deşi copiii pot lua virusul (au fost infectaţi chiar şi doi nou-născuţi), cazurile de infectare sunt rare şi au simptome uşoare, potrivit oficialilor chinezi. Nu este încă foarte clar de ce copiii par să scape de efectele devastatoare ale COVID-19.

Totuşi, cercetătorii au încercat să găsească explicaţii plauzibile asupra felului în care acţionează acest virus asupra micuţilor.

„Nu înţelegem pe deplin fenomenul, acesta ar putea fi explicat prin faptul că răspunsul imun al copiilor este diferit faţă de cel al adulților. Răspunsul imun al copiilor tinde să fie mai activ”, a explicat dr. Andrew Pavia, șeful Departamentului de Boli Infecțioase de la Universitatea din Utah.

Sistemul imunitar specific, înnăscut este prima linie de apărare împotriva agenţilor patogeni. Celulele din acest sistem răspund imediat la invadatorii străini. În schimb, sistemul imunitar specific, adaptativ învață să recunoască agenți patogeni specifici, dar durează mai mult pentru a se forma şi pentru a contribui la sistemul de apărare. Răspunsul imunitar înnăscut este mai puternic la copiii expuși la COVID-19, astfel ei pot lupta împotriva infecției mai ușor decât adulții, suferind doar simptome ușoare.

„În cazul noului coronavirus, copiii dezvoltă simptome specifice, prezintă chiar pneumonie virală, dar sistemele lor imunitare înnăscute sunt foarte puternice, astfel că ei nu sunt la fel de afectaţi precum adulţii”, a explicat Krys Johnson, epidemiolog american, pentru Live Science.

În mod similar, a spus Johnson, adulții au de 25 de ori mai multe șanse să moară de varicelă decât copiii. Chiar şi în cazul gripei, copiii au simptome mult mai uşoare decât adulții. Astfel, la adulţi rata de deces din cauza gripei este de 10 ori mai mare decât la copii.

Nici în cazul gravidelor nu s-au înregistrat cazuri grave: un studiu care a evaluat nouă gravide între 26 și 40 de ani diagnosticate cu pneumonia cauzată de COVID-19 a descoperit că boala nu s-a transmis la bebeluși.

103 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 7 =