Fostul preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că Scoţia ar fi primită în Europa cu entuziasm dacă şi-ar obţine independenţa de restul Regatului Unit, dar că procesul readerării la Uniunea Europeană nu ar fi unul automat, relatează duminică Press Association.

Într-o intervenţie avută duminică pentru programul „Andrew Marr Show”, de la postul BBC, Tusk a declarat că se simte „foarte scoţian” după Brexit şi a adăugat că Scoţia ar fi tratată cu empatie dacă şi-ar căpăta independenţa şi ar căuta un loc la masa UE.

Şefa executivului scoţian, Nicola Sturgeon, şi-a manifestat intenţia de a adera din nou la Uniunea Europeană dacă Scoţia va ieşi din Regatul Unit, însă oponenţii ei au atras atenţia că accesul în blocul european nu este garantat.

Comentariile lui Tusk intervin după ce un sondaj YouGov releva că 51% dintre scoţieni sprijină independenţa – o majoritate pentru prima dată în cinci ani, potrivit Agerpres.

Totuşi, majoritatea scoţienilor intervievaţi au declarat şi că nu ar dori alt referendum pe această temă în 2020 sau 2021, ci abia în următorii cinci ani.

110 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 9 =