Gestionarea ecologică a deşeurilor reprezintă o provocare majoră pentru România, care s-a trezit cu tot soiul de deşeuri provenind din vestul Europei.

În România, tratarea deșeurilor este foarte ieftină – 17 euro pe tonă, față de 250 de euro în Europa, scrie Euronews. Astfel, România devine foarte uşor groapa de gunoi e Europei.

„Firmele ascund natura exactă a deşeurilor pe care le exportă în România, ceea ce este ilegal”, a explicat pentru Euronews Rise Project.

„Ancheta noastră a demonstrat prezenţa deşeurilor contaminate. Nu există control, în special la frontiere, acolo unde traficul de deşeuri ar putea fi oprit”.

Nici incinerarea deşeurilor nu este o soluţie prietenoasă cu mediul, spun ONG-urile, pentru că degajă în atmosferă numeroase substanţe toxice, mai scrie Euronews, care îl citează pe Costel Alexe:

”Comisia Europeană nu a recomandat finanțarea managementului integrat al deșeurilor, gropile de gunoi și incineratoare în România, în bugetul actual.

Prioritatea națională este de a mări colectarea selectivă care este în prezent de doar 13.81%”, a declarat ministrul Mediului.

Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României, prin care i se cere guvernului de la Bucureşti să adopte măsuri rapide pentru reducerea poluării.

55 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 6 =