Caută
Close this search box.

Falşi fermieri Cosa Nostra au pus mâna pe bani europeni

cosa nostra

În ultimii ani, mafia italiană nu a mai fost nevoită să jefuiască bănci și să facă afaceri ilegale riscante, deoarece a găsit modalitatea de a ajunge comod, fără niciun risc, la sume mari de bani, dezvăluie publicația sârbească Politika, citată de Rador.

Iar drumul banilor i-a dus direct la Bruxelles, la fondurile UE. Sumele pe care mafia siciliană Cosa Nostra a reușit să le obțină de la UE în ultimii zece ani variază de la câteva sute de milioane de euro la cinci miliarde.

Înșelăciunea a funcționat, deoarece a fost suficient ca reprezentanții familiilor mafiote să apară la licitațiile la care au fost cumpărate mii de hectare de pământ aflate în proprietate publică.

Micii fermieri ”obișnuiți” nici nu au îndăznit să apară la aceste licitații, astfel că au dispărut presiunile directe. Șeful Departamentului de poliție pentru fraude financiare de la Messina, Gerardo Mastrodomenico, a explicat că este suficient să fie auzit numele celui care licitează și imediat toți ceilalți îngheață și se retrag – și atunci nu este nevoie de focuri de armă.

Mafia italiană s-a specializat în ultimii ani în șantajarea micilor întreprinderi familiale din domeniul agriculturii, astfel încât să poată unifica cât mai multe parcele de pământ arabil, pentru a primi subvenții de la UE.

Un proprietar de pământ din Sicilia, Ignazio di Vicenza, dintr-un mic oraș din regiunea Messina, a primit de la Cosa Nostra ”o ofertă pe care nu o poți refuza”, după cum scrie portalul „Politico”.

Totul seamănă cu scenariul filmului „Nașul”: în 2012, Ignazio a primit o propunere de la un membru de rang înalt al unui clan de mafioți și a fost nevoit să îi facă un serviciu.

Gino Bontempo a dorit să închirieze pământul lui Ignazio și să ceară, în numele fiicei sale, subvenții de la UE destinate agriculturii. Di Vincenzo susține că aceasta a fost o ofertă ce nu poate fi refuzată.

A știut de la bun început că nu va vedea niciun ban din cei trimiși de Bruxelles… Și el nu a fost singurul – toți cei din Sicilia știu că Mafia se concentrează acum asupra micilor agricultori, pe care îi șantajează ca să pună mâna pe subvențiile UE. Desigur, Cosa Nostra nu s-a apucat nici până astăzi de agricultură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri