Farul Genovez, care nu a mai funcţionat din anul 1913, a fost readus la viaţă, luminând din nou, prin implicarea preşedintelui filialei judeţene a Uniunii Armenilor din România, Liviu Merdinian.

Farul Genovez este amplasat pe faleza orasului, intre Cazino si fostul Hotel Carol (astazi, Comandamentul Marinei).

Primarul Constanţei, Decebal Făgădău, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că se mândreşte cu iniţiativa lui Merdinian, acesta „făcând o muncă de documentare, şi nu numai atât, extrem de laborioasă”, demers pe care l-a început în urmă cu circa cinci ani, în prezent farul putând fi reaprins, cu aprobarea Direcţiei Hidrografice Maritime.

Potrivit lui Liviu Merdinian, „povestea” a început încă din octombrie 2015, atunci când împreună cu primarul Constanţei a fost inaugurată placheta de patrimoniu pentru Farul Genovez.

„A durat mult pentru că nu mai avea mecanism, nu mai avea lupă, nu mai avea suport. Suntem foarte mândri să vedem farul astăzi reaprins.

Lupa este extrem de greu de găsit şi aducem calde mulţumiri domnului comandor Rohart şi Muzeului de Marină pentru tot sprijinul oferit.

A trebuit să reconstruim parţial miezul de sticlă, suportul pe care este amplasat a fost refăcut iar sursa de lumină a fost aşezată conform specificaţiilor actuale, astfel încât să nu deranjeze navigaţia maritimă din port. Comunitatea armeană este foarte mândră să participe la orice proiect, care va redescoperi frumoasa istorie a Constanţei.

FOTO: mizuumi.ro

Toate comunităţile de aici acţionează pentru păstrarea patrimoniului, a acestui mozaic multietnic”, a declarat Liviu Merdinian, potrivit unui comunicat de presă, citat de Agerpres.

Conform acestuia, istoria numelui Farului Genovez este încă un mister, în sensul că nu se ştie exact dacă a fost ridicat pe la 1300 de genovezi sau dacă numele vine de la un calificativ acordat de turci, impresionaţi de construcţiile înalte cu ziduri groase pe care le-au întâlnit la Constanţa şi cărora le-au atribuit denumirea de Genevis Calee (cetate genoveză).

86 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 2 =