Caută
Close this search box.

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, începe lupta în justiție împotriva extrădării în SUA unde este acuzat de spionaj

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, începe lupta în justiție la Londra împotriva extrădării în Statele Unite unde este acuzat de spionaj. Cazul său a mobilizat protestatari care susțin că libertatea cuvântului este ameințată.

Assange va compărea în fața Curții Coroanei de la Woolwich din sud-estul Londrei care va audia cererea avocaților autorităților americane, care doresc să-l judece pe fondatorul WikiLeaks pentru acuzații de spionaj pentru care este pasibil de o pedeapsă maximă de 175 de ani de închisoare.

După o săptămână de prezentare a pledoariilor de deschidere, cazul va fi amânat până în mai, când cele două părți își vor depune probele.

Judecătorul nu este așteptat să se pronunțe decât după câteva luni, iar partea care pierde va face probabil apel. Dacă instanțele vor aproba extrădarea, guvernul britanic va avea ultimul cuvânt în această privință.

Assange, în vârstă de 48 de ani, este căutat pentru 18 acuzații de publicare pe internet a unor documente diplomatice americane în urmă cu un deceniu. El este acuzat că a colaborat cu fostul analist de informații al armatei americane, Chelsea Manning, pentru a divulga sute de mii de documente clasificate.

Autoritățile americane spun că activitățile WikiLeaks au pus în pericol vieți ale unor cetățeni americani. Assange susține că a acționat ca jurnalist cu dreptul la protecție în temeiul Primului Amendament al Constituției și spune că documentele divulgate expuneau încălcarea legii de către autoritățile americane.

Libertatea presei

Organizațiile de jurnalism și grupurile de apărarea libertăților civile, inclusiv Amnesty International și Reporteri Fără Frontiere, spun că acuzațiile au stabilit un precedent îngrijorător pentru libertatea presei.

Tatăl lui Assange, John Shipton, care l-a vizitat duminică în închisoarea din Belmarsh, a afirmat că fiul său a fost „hărțuit” printr-o percheziție a celulelor închisorii înainte de audierea de la curtea din apropiere. Shipton a cerut eliberarea lui Assange pe cauțiune.

Autoritățile suedeze au emis un mandat european de arestare împotriva lui Assange în august 2010 pentru acuzații de viol și molestare, iar acesta a fost arestat la Londra în decembrie 2010.

Curtea Supremă a Regatului Unit a decis că Assange poate fi extrădat în Suedia, dar el s-a refugiat în ambasada Ecuadorului din Londra în iunie 2012 unde a stat până în mai 2019 când i-a fost retrasă protecția și a fost arestat de poliția britanică.

El a fost condamnat pentru fuga de justiție și i s-a menținut starea de arest când autoritățile americane au făcut cerere de extrădare pentru acuzația de spionaj.

Assange a susținut constant că acuzațiile împotriva sa sunt motivate politic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri