Caută
Close this search box.

Gelu Oltean, fostul șef al DIPI, și-a cumpărat draperii și canapea, la birou, din FONDURI OPERATIVE

gelu oltean

Draperii, o canapea pentru odihnă, consumația la restaurantul MAI cu ocazia petrecerii de ziua lui Gelu Oltean, toate au fost plătite din fondurile operative ale serviciului secret al Ministerului Afacerilor Interne.

Tribunalul Brașov a decis pe prelungirea arestării preventive a lui Gelu Oltean în Dosarul Ayahuasca, fostul șef al DIPI fiind acuzat că a desfășurat operațiuni privind circulația drogurilor de mare risc.

Este a treia prelungire a mandatelor de arestare emise pe numele lui Gelu Oltean, Vanessa Youness și Thomas Lishman, acuzați de procurorii DIICOT că au organizat ședințe de șamanism la care se consuma Ayahuasca și la care luau parte zeci de persoane.

Oltean nu este la primul conflict cu legea. În august 2016, DNA a început urmărirea penală față de acesta și alte cinci persoane din conducerea DIPI acuzate de delapidare și abuz în serviciu.

Gelu Oltean a fost pus sub învinuire sub acuzația de delapidare, uz de fals și abuz în serviciu după ce, în data de 28.01.2014, în calitate de conducător al D.I.P.I. și gradul de chestor de poliție, a aprobat plata sumei de 15.000 lei, suma de bani fiind utilizată ”pentru satisfacerea intereselor personale ale funcționarilor încadrați la D.I.P.I ori în scopul efectuării unor cheltuieli care nu se încadrează în nicio destinație bugetară aprobată pentru instituția în cauză”. Oltean a fost ajutat de subordonatul său, comisar șef Paul Răvoiu, care a întocmit un raport justificativ, înregistrat la D.I.P.I., cu nr. 01190201/18.02.2014, prin care a solicitat aprobarea plății sumei de 15.000 lei, sub pretextul efectuării unor cheltuieli operative de realizare a securității naționale. Prejudiciul a fost recuperat integral, în luna decembrie 2014, prin predarea banilor de către cms. șef Răvoiu Paul, la Compartimentul fonduri operative al D.I.P.I.

Problema cheltuirii fondurilor operative era una banală, subordonații șefilor neștiind cum să acopere sumele cheltuite fără justificare. Acest lucru reiese din înregistrările din dosar, discuție între doi ofițeri ai serviciului secret al Ministerului de Interne.

”Mie dacă îmi vine… că de aia… deci are un document care spune: «Da, tată, eu fac chestia asta. Eu mă duc în misiune. Eu mă întâlnesc cu sursa! Bă, vreau!», e aici, da? Nu după 3 luni…”, (…) „Ăla vine! «Da!», că zicea GELU: «Dă-mi și mie!» Ca și cum tu îl împrumuți pe el?”, (…) „Cere-mi-i atunci, faci raport, vin cu raport, faci notă, s-au cheltuit… dar nu: «Dă-mi 50.000 și lasă că vin!» Ca și cum îl împrumuți pe ăla!”, „Eu te înțeleg că tu ești între ciocan și nicovală, ca să spun așa, dar pe mine ce mă deranjează, să zic… noi am mai discu… și comandantul… și aici o să discut cu el: «Șefu’, păi ori aplicăm aceeași unitate de măsură cu toată lumea ori ăla e…» Că nu îl doare pixul și pe Zărnică să facă… Comandantul are nu știu câte rapoarte”, „Zărnică e mai șmecher și nu are decât 2 sau 3, dar are cheltuieli de… vorba aia! Ia uite!”, „(…) Cere avans. Bun. «Fă raport prin care să-ți aprobe comandantul să-ți dau 2.000 de lei ca să îi folosești în nu știu ce acțiune!» Că nu-s bani de buzunar, mânca-ți-aș! Nu că dacă îl cheamă Zărnică sau îl cheamă Popescu, gata: «ia 50.000 lei să-i ții, că poate îi cheltui sau poate nu!»”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA, rechizitoriu care nu a mai ajuns la instanță, dosarul fiind clasat de procurorul ierarhic superior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri