Adoptarea unor prevederi care să permită alegătorilor să voteze la alegerile parlamentare pe liste suplimentare, în orice locație s-ar afla, este menită să favorizeze UDMR în cazul alegerilor anticipate. Informația a fost dezvăluită de surse politice din apropierea Guvernului. Prevederea este de natură să ridice scorul general al formațiunii maghiare, așa cum s-a întâmplat și la europarlamentarele de anul trecut și să-i asigure accesul în Parlament.

Surse politice din zona Guvernului au declarat pentru cei de la Evenimentul Zilei că introducerea acestei prevederi, care permite alegătorilor să voteze pe liste suplimentare în orice localitate s-ar afla, într-o ordonanță de Urgență, are legătură cu negocierile purtate de PNL cu liderii maghiari în vederea susținerii alegerilor anticipate.

„Vedeți ce s-a întâmplat la europarlamentare când UDMR a reușit să treacă pragul electoral și să ajungă în Parlamentul European datorită voturilor primite în județe din Moldova, Oltenia sau Muntenia unde nu au nici măcar organizații. Or, dacă voturile obținute în București, Constanța sau Suceava, de exemplu, se vor aduna la scorul general al partidului, atunci va fi mai ușor să întrunească pragul de 5% și să intre în Parlament”, au declarat sursele contactate de Evenimentul Zilei.

Înainte de ședința de Guvern, premierul Ludovic Orban a confirmat că o asemenea prevedere este în atenția sa și va fi introdusă în proiectul de ordonanță. El a precizat, însă, că forma finală a acesteia va fi cunoscută abia la adoptarea actului normativ.

„Sunt încă puncte de vedere care încă nu au fost armonizate complet. Forma finală a ordonanţei va fi prezentată după adoptare”, a spus Ludovic Orban.

Introducerea unei astfel de modificări în legislația electorală a fost comentată și de președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, care a apreciat că astfel va crește turismul electoral: „…după ce ne-am chinuit 30 de ani să scăpăm de turismul electoral, au venit cu o ordonanţă prin care au legiferat turismul electoral. Dacă românii acest lucru îşi doresc, îi invit să voteze în continuare cu Partidul Naţional Liberal (…) Vom putea să mergem din judeţ în judeţ, vom putea vota oriunde. Eu vă spun că acest sistem nu a funcţionat ultima oară. Dacă dorim să ne întoarcem cu 20 de ani în democraţie, cu această ocazie o facem”.

În planul PNL pentru declanșarea alegerilor anticipate, UDMR joacă un rol central, mai important decât PMP sau USR, partide aliate ale liberalilor, așa cum a arătat Evenimentul Zilei. Parlamentarii maghiari au semnat, alături de PSD, moțiunea de cenzură și au anunțat că o vor vota pentru a dărâma Cabinetul Orban.

Potrivit ultimelor cercetări sociologice, UDMR se poziționează sub pragul electoral sau la limită, în preferințele alegătorilor, iar acest lucru este de natură să-i îngrijoreze foarte tare pe liderii maghiari. În cel mai recent sondaj de opinie al IMAS, comandat de postul de radio Europa FM, UDMR scade la 4,7 procente, de la 5 la sută, cât avea în decembrie. În această situație, dacă rezultatele se mențin, UDMR ar putea să nu mai intre în următorul Parlament. Drept care, politicienii maghiari au nevoie de un impuls care să-i mențină pe linia de plutire.

UDMR s-a aflat într-o situație similară și înainte de alegerile europarlamentare din luna mai a anului trecut. Formațiunea condusă de Kelemen Hunor a reușit să treacă pragul electoral datorită voturilor adunate în județe conduse de baroni PSD. În aproximativ 27 de județe fără comunități cunoscute de maghiari, UDMR a obținut peste 21.000 de voturi în plus față de alegerile parlamentarele din 2016. În general, scorurile mai mari de câteva ori față de parlamentarele din 2016 au fost obținute în județele din sud și din Moldova, acolo unde PSD a avut majoritate.

781 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 3 =