Caută
Close this search box.

Guvernul Orban A FOST DEMIS. Moțiunea de cenzură a trecut. VIDEO

Guvernul Orban a fost demis. Moțiunea de cenzură a trecut cu 261 de voturi favorabile. 

Parlamentarii au dezbătut și au votat astăzi moțiunea de cenzură inițiată de PSD și UDMR. Marcel Ciolacu a afirmat inițial că sunt „suficiente” voturi pentru aprobare, în timp ce Ludovic Orban a spus că nu are șanse să treacă, dacă nu intervin repoziționări a unor „actori politici”.

Inițiativa de demitere a Guvernului Orban a fost susținută de PSD, UDMR și de grupul parlamentar „Forța Națională”, iar președintele interimar al social-democraților Marcel Ciolacu a susținut că PSD are peste 233 de voturi pentru moțiune.

Potrivit procedurii parlamentare, o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Pentru a fi adoptată, o moţiune de cenzură are nevoie de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Numărul total de parlamentari, în prezent, este de 465. Pentru a trece o moţiune de cenzură este nevoie de 233 de voturi.

Înainte de depunerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban, configurația parlamentară a arătat astfel: Din totalul de 465 de parlamentari, 198 de parlamentari vin din partea PSD, PNL are 105 parlamentari, USR are 40, UDMR are 30 de parlamentari, iar Pro România și PMP au 27, respectiv 19 parlamentari.

Totodată, ALDE a avut 19 parlamentari, grupul minorităților naționale a fost format din 17 parlamentari, iar 13 parlamentari au vinit din partea independenților.

Astfel, de partea demersului de demitere a Guvernului Orban au fost angrenați 232 de parlamentari, din partea PSD, UDMR, dar și din grupul Forța Națională, format din patru parlamenari, printre care Teodor Meleșcanu și Grațiela Gavrilescu.

Recent, deputații Marian Cucșa, Alexandru Băișanu, Grațiela Gavrilescu, membri ai partidului „Forța Națională”, împreună cu deputatul Corina Bogaciu au trecut în grupul parlamentar al PSD, potrivit unei informări depuse la Biroul Permanent al Camerei Deputaților.

Totodată, deputatul Georgian Pop s-a alăturat grupului social-democraților. El a declarat, pentru Mediafax, că s-a reînscris în PSD la finalul anului 2019, pentru că are încredere că „Marcel Ciolacu va duce proiectul de reformare al stângii mai departe”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri