Caută
Close this search box.

Importurile ilegale de gunoi transformă România în PUBELA Europei

gunoi

Traficul ilegal cu gunoi a înflorit la granița României, iar autoritățile par incapabile să oprească fenomenul. Tone de deșeuri intră clandestin în țară și ajung să fie depozitate pe câmpuri ori arse în fabricile de ciment.

Garda de Mediu a descoperit în ultimii doi ani 15 importuri ilegale de gunoaie. Ultimul, zilele trecute în Bihor, unde au ajuns 700 de tone de resturi din Italia.

Transportul ilegal de deşeuri a intrat în ţară la sfârşitul anul trecut. Nu este clar prin ce vamă au trecut camioanele cu cele peste 700 de tone de resturi textile, plastic şi cauciuc şi nici cum vameşii le-au permis accesul în ţară.

Pe o parte dintre ele firma care le-a adus în România a încercat să le ascundă în apropierea unui fost cap din Ineul de Criș, judeţul Bihor. Potrivit autorităţilor de mediu, deşeurile au fost aduse din Italia. În Ineul de Criș, suprafaţa pe care au fost depozitate este de mărimea unui teren de fotbal.

Primarul din localitate susţine că resturile ar fi trebuit să fie arse. Dumitru Togor, primar Inelul de Criș: „Urmau să fie duse şi incinerate la un combinat de pe raza judeţului Bihor.”

Sute de tone de resturi au ajuns şi în localitatea Vadul Crișului.
Importurile ilegale sunt verificate de Garda de Mediu.

Mihai Togor, comisar șef Garda de Mediu Bihor: „Aceste deşeuri au fost introduse în ţară în scopul valorificării la instalaţii de valorificare, respectiv tranzit România spre Republica Moldova. Introducerea pe teritoriul României, în scopul eliminării, a deşeurilor din afara ţării, este infracţiune.”

Procurorii au deschis deja un dosar penal în acest caz, iar firma care a adus în ţară deşeurile a fost amendată cu 60 de mii de lei. Reprezentanţii firmei nu au putut fi contactaţi pentru a-și exprima punctul de vedere.

O reacţie au avut, în schimb, proprietarii terenurilor pe care au fost depozitate resturile. Ionel Bugău, proprietarul terenului: „Aveam un contract cu el în care el era liber şi răspundea absolut pentru tot ce făcea acolo. Au venit ăştia de la Mediu şi n-are autorizaţie, n-are nu ştiu ce. I-am făcut o chestie de evacuare.”

Potrivit activiştilor de mediu, nu exista cifre oficiale privind cantitatea de deşeuri care intră în România din alte ţări. Resturile sunt adesea importate ilegal, sub pretextul că sunt diverse bunuri, şi ulterior trimise către fabricile de ciment unde sunt arse.

Nu se cunoaşte nici natura deşeurilor importante. La frontiere nu există un control special şi în ţară ajung şi gunoaie contaminate ori resturi din spitale.

Răul Pop, Coaliția pentru Economie Circulară: „Noi avem două probleme în România: nu controlăm foarte bine la graniţă ceea ce intră şi dacă controlăm nu urmărim după aceea în interiorul ţării. Noi ar trebui în mod normal ca fiecare transport de deşeuri să aibă o rezolvare cunoscută de autorităţi.”

Specialiştii spun că alte ţări preferă să îşi trimită gunoiul la noi pentru că avem unele dintre cele mai mici costuri de depozitare. Pentru o tonă de resturi depozitată în România se plăteşte cel mult 30 de euro, în timp ce în ţările din vest preţul ajunge la 150 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri