Vineri după-amiaza, la Paris, au izbucnit incidente violente cu ocazia unui miting – interzis – al unor persoane care militau împotriva unui concert susținut de starul congolez Fally Ipupa. Poliția a procedat la evacuarea unei mari gări din capitala franceză, unde a izbucnit un incendiu.

Prefectura Parisului a anunțat, vineri seara, că în sectorul Bercy din Paris se produc acte de violență inadmisibile cu ocazia concertului artistului congolez Fally Ipupa. Un incendiu s-a declanșat în apropiere de Gara Lyon din Paris, iar forțele de ordine au fost trimise la fața locului.

Manifestanții au dat foc la pubele și scutere, ceea ce a făcut ca în zonă să se degajeze mult fum. Partea subterană a gării Lyon a fost evacuată din precauție, a anunțat compania feroviară SNCF. Gara a fost închisă, iar circulația metroului care o deservește a fost suspendată.

Trei copii au murit arși de vii după ce au fost încuiați în casă. Unchiul lor, în grija cărora rămăseseră, a plecat să se întâlnească cu un prieten

Manifestațiile anunțate în fața AccorHotels Arena, sala de concerte din sectorul Bercy, fuseseră interzise de poliție, care se temea de tulburări ale ordinii publice.

Concertul de la Paris vine într-un context deosebit de tensionat între partizanii și opozanții regimului din Republica Democratică Congo.

Opozanții congolezi anunțaseră că vor să vină vineri în Bercy, pentru a manifesta împotriva lui Fally Ipupa, un susținător al regimului din Congo.

Prefectura poliției din Paris se temea că se vor produce încăierări și preventiv instituise un perimetru de securitate, dar asta n-a împiedicat scenele de violență. O coloană groasă de fum negru se ridica în jurul orei locale 18:00 în estul Parisului.

În 2017, un concert al lui Fally Ipupa programat într-o altă sală de spectacole din Paris fusese anulat din cauza riscurilor izbucnirii de violențe. Diaspora congoleză manifestează în mod frecvent în Franța sau în Belgia împotriva artistului de 42 de ani, pe care îl acuză că a fost un apropiat al președintelui Kabila și al succesorului acestuia, Félix Tshisekedi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here