“Cum laşi în urmă singura viaţă pe care ai ştiut-o vreodată? Cum părăseşti terenurile pe care te-ai antrenat de când erai o fetiţă, sportul pe care îl iubeşti – care şi-a adus lacrimi nespuse şi bucurii de nedescris – un sport în care au găsit o familie, alături de fani care te-au susţinut mai mult de 28 de ani? Este ceva nou pentru mine, aşa că vă rog să mă iertaţi. Tenis – îţi spun adio”, a notat Şarapova la începutul editorialului.

“Nu mă gândeam că voi câştiga vreodată pe cele mai mari scene ale tenisului şi pe toate suprafeţele”, a adăugat rusoaica, după ce a scris despre cum a învăţat să joace tenis, despre terenurile pe care jcua la început şi faptul că alte sportive care se pregăteau pe aceleaşi terenuri erau mai mari de înălţime şi ca vârstă decât ea.

Maria Şarapova a povestit cum a fost prima sa întâlnire cu terenul de tenisu la vârsta de doar patru ani, la Soci (“Eram atât de mică încât racheta era de două ori cât mine”), iar apoi cum, la şase ani, a plecat în Florida împreună cu tatăl său. “Totul era imens – aşa cum a fost şi sacrificiul părinţilor mei”.tenis, retragere, grand slam, maria sarapova

Şarapova a scris şi despre cum s-a simţit la cele patru grand slam-uri, adăugând că terenurile pe care a jucat i-au arătat “adevărata esenţă”. “Dincolo de şedinţele foto şi de rochiile frumoase de tenis, aceste terenuri mi-au expus imperfecţiunile: fiecare rid, fiecare strop de sudoare. Mi-au testat caracterul, voinţa, capacitatea de a-mi canaliza emoţiile astfel încât să mă ajute, nu să mă defavorizeze”.

“Una dintre cheile succesului meu a fost că nu am privit niciodată în urmă şi nu am privit niciodată înainte. (…) Ţi-ai luat câteva zile libere – corpul tău îşi pierde acel tonus. Acea felie în plus de pizza? Ar fi bine să compensezi asta cu un antrenament grozav dimineaţa. Ascultând această voce intimă, anticipând fiecare problemă este de asemenea cum am acceptat aceste semnale finale atunci când au venit”, a adăugat Maria Şarapova.

Un astfel de semnal a venit pentru Şarapova anul trecut, la US Open, unde cu 30 de minute înainte să intre pe teren sportiva a avut nevoie de o procedură la umăr pentru a putea juca.

“Dedicându-mi viaţa tenisului, tenisul mi-a dat o viaţă. Îmi va lipsi în fiecare zi. Îmi va fi dor de antrenamente şi de rutina mea zilnică: să mă trezesc în zori, să îmi leg mai întâi şiretul stâng înaintea delui drept şi să închid poarta terenului înainte să lovesc pentru prima dată meciul în ziua respectivă. Îmi va fi dor de echipa mea, de antrenorii mei. Îmi va fi dor de momentele alături de tatăl meu pe banca de la terenul de antrenament. Strângerile de mână – indiferent de rezultat – şi sportivele, indiferent dacă au ştiut sau nu – care m-au împins să fiu la cel mai bun nivel.

Privind în urmă acum, îmi dau seama că tenisul a fost muntele meu. Calea mea a fost plină de văi şi ocolişuri, dar priveliştea din vârf a fost incredibilă. După 28 de ani şi cinci trofee de grand slam, sunt pregătită să urc pe alt multe – să concurez pe un alt tip de teren. Indiferent ce urmează, voi avea aceeaşi concentrare, aceeaşi etică de lucru şi toate lecţiile pe care le-am învăţat. Între timp, abia aştept câteva lucruri simple: linişte alături de familia mea. O cafea băută pe îndelete dimineaţa. Plecări neaşteptate în weekend. Antrenamente pe care să le aleg eu (hello, lecţii de dans!). Tenisul mi-a arătat lumea – şi mi-a arătat cum sunt eu. Este cum m-am testat pe mine însămi şi cum mi-am măsurat creşterea. Astfel că indiferent ce voi alege pentru următorul meu capitol, următorul meu munte, voi încerca în continuare să mă autodepăşesc. Voi escalada în continuare. Voi creşte în continuare”, a conchis Şarapova.

Din cauza unei accidentări suferite la umăr, Şarapova a evoluat puţin în 2019, ultima dată la US Open, inainte de a pierde în primul tur la Brisbane şi la Australian Open, în acest an, coborând pe locul 373 mondial.

Şarapova are în palmares cinci titluri de Grand Slam, două la French Open, 2012 şi 2014, ultimul după o finală cu Simona Halep, şi câte unul la Australian Open, în 2008, Wimbledon, în 2004 şi US Open, în 2006. În cariera ei, fostul număr 1 mondial a cucerit 36 de trofee de simplu şi a mai jucat 23 de finale, câştigând premii de peste 38 de milioane de dolari din tenis. Ea este campioană în FedCup cu echipa Rusiei, în 2008 şi medaliată cu argint la JO de la Londra, în 2012.

Cariera ei a intrat pe o pantă descendentă după ce a fost suspendată 15 luni pentru folosirea substaţei interzise meldonium, în februarie 2016, după Australian Open.

132 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 7 =