Caută
Close this search box.

Iniţiativa pentru Justiţie atacă în contencios administrativ numirile procurorilor-şefi Bologa şi Hosu şi procurorului general Scutea

scutea

O asociație a procurorilor a anunțat joi că va solicita în contencios administrativ anularea actelor de numire în funcție pentru procurorul general, Gabriela Scutea, și pentru șefa DIICOT, Giorgiana Hosu, în condițiile în care acestea au primit aviz negativ de la Secția pentru Procurori a CSM.

„Fidelă principiilor care ghidează activitatea magistraților și susținând obligativitatea respectării de către Statul Român a recomandărilor MCV, Asociația „Inițiativa pentru Justiție” a hotărât să promoveze acțiune la instanța de contencios administrativ, cu solicitarea de anulare a actelor de numire în funcțiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, cu nesocotirea avizelor negative emise de Consiliul Superior al Magistraturii”, precizează asociația, într-un comunicat remis HotNews.ro.

Anunțul vine după ce președintele Klaus Iohannis a semnat decretele pentru numirea în funcții a noilor șefi la Parchetul General, DNA și DIICOT, în condițiile în care Secția pentru procurori a CSM a dat aviz negativ pentru Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu.

Asociația Inițiativa pentru Justiție apreciază că aceste numiri au ignorat recomandările „repetate ale Comisiei Europene, ale GRECO şi ale Comisiei de la Veneția”.

Asociația contrazice și „informațiile false apărute în spațiul public referitoare la pretinsa participare a doamnei procuror Gabriela Scutea la întâlniri cu înalți oficiali europeni, cu ocazia protestelor magistraților români de la Bruxelles din 4 aprilie 2019, proteste generate de modificările aduse legilor justiției”.

„Asociația „Inițiativa pentru Justiție” precizează că la întâlnirea cu dl Frans Timmermans, comisar european, dna procuror Gabriela Scutea nu a participat, iar pretinsa întâlnire cu dl Antonio Tajani, parlamentar european, nu a avut loc”, se mai arată în comunicatul semnat de procurorii Sorin Marian Lia și Bogdan Pîrlog, copreședinți ai asociației.

Secţia pentru procurori a CSM a acordat, săptămâna trecută, avize negative pentru Gabriela Scutea – propusă pentru funcţia de procuror general şi pentru Giorgiana Elena Hosu – propusă la şefia DIICOT. Aviz pozitiv din partea CSM a primit doar Crin Nicu Bologa, propus la conducerea DNA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri