Caută
Close this search box.

Iohannis: Trebuie asigurată îmbunătățirea condițiilor de muncă și viață ale militarilor

Iohannis

Armata e o instituție fundamentală pentru funcționarea statului, iar militarii români și-au câștigat respectul și încrederea populației datorită devotamentului și patriotismului cu care s-au pus în slijba țării, a declarat președintele Klaus Iohannis, la evenimentul de prezentare a raportului privind activitatea Ministerului Apărării pe 2019.

„În anul 2019, mai ales în ultima parte, Ministerul Apărării Naționale a continuat să acționeze pentru creșterea credibilității strategice în cadrul NATO și pentru promovarea profilului României ca pilon de stabilitate și securitate pe flancul estic, precum și a importanței strategice a Mării Negre pentru întreaga Alianță.

Activitatea structurilor NATO de pe teritoriul național, și mă refer la Unitatea NATO pentru Integrarea Forțelor, la Comandamentul Multinațional de Divizie și la Brigada Multinațională de la Craiova, confirmă nivelul de competență al militarilor noștri și încrederea de care se bucură România în fața aliaților săi.

Militarii români aduc o contribuție majoră și în cadrul operațiilor și misiunilor sub egida NATO și UE, în special în misiunea RESOLUTE SUPPORT din Afganistan, precum și în operațiile NATO KFOR și UE ALTHEA din teatrul de operații din Balcani și în misiunea NATO din Irak.
De asemenea, foarte importantă este și continuarea participării românești în cadrul grupului de luptă din Polonia, care materializează prezența înaintată consolidată”, a declarat Klaus Iohannis.
Șeful statului a amintit și că a reușit să obțină, în baza acordului politic semnat cu partidele, alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, pentru o perioadă de zece ani.

„Creșterea alocărilor bugetare presupune acordarea unei atenții sporite modului în care sunt cheltuiți acești bani, modului în care se lansează programele strategice de înzestrare pentru armată, în concordanță cu prioritățile reale ale Apărării, și modului în care Ministerul Apărării derulează contractele, cu ritmicitate și urmărind încadrarea în termenele stabilite.

Această finanțare trebuie să asigure și o mai bună instruire pentru toate structurile armatei, o adecvare a exercițiilor planificate la realitățile conflictelor contemporane și o implicare corespunzătoare a aliaților și a partenerilor noștri în aceste exerciții, desfășurate într-un mediu întrunit, complex și dinamic.

În plus, din aceste sume alocate domeniului Apărării, este necesar să fie asigurată și îmbunătățirea condițiilor de muncă și viață ale militarilor, pentru că ei reprezintă resursa cea mai de preț a Armatei României, precum și a noastră, a tuturor celor care purtăm responsabilitatea apărării țării”, a explicat Iohannis.

Acesta a subliniat încă o dată importanța pe care o au apartenența noastră la NATO și parteneriatul strategic pe care îl avem cu SUA. Totodată, Iohannis a dat asigurări că România se va implica activ, în continuare, în consolidarea proiectului european.

„În acest an, Ministerul Apărării Naționale va trebui să își focalizeze eforturile pe atingerea unor obiective concrete: consolidarea profilului strategic în cadrul NATO și UE, accelerarea procesului de dezvoltare a capacității operaționale a Armatei, precum și inițierea și derularea programelor de înzestrare, în vederea asigurării de noi capabilități necesare structurii de forțe.

Toate acestea, în condițiile continuării participării cu efective militare la operațiile din teatrele din afara teritoriului național al României”, a mai declarat președintele Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri