Caută
Close this search box.

JENANT. UDMR a blocat o lege pentru persoanele surde pe motiv că nu se respectă limba maternă a maghiarilor

adriana săftoiu

Deputatul PNL Adriana Săftoiu a iniţiat o lege potrivit căreia limbajul semnelor să devină limbă oficială, astfel încât autorităţile publice să asigure un interpret pentru a ajuta persoanele surdo-mute. UDMR a blocat legea, pe motiv că etnicii maghiarii nu ar înţelege limbajul semnelor în română. Însă Limba semnelor e universală. „Nu e o limbă vorbită, nu e ca şi cum traduci în cuvinte din română sau maghiară într-o altă limbă“, spune Săftoiu

„E un mesaj dintre multele postate si primite de la persoane surde care spun că românii si maghiarii din România folosesc aceleaşi semne pentru a comunica. UDMR, preocupat brusc de soarta surzilor maghiari din România, a blocat o lege fără să ştie, să înţeleagă, să cunoască că Limba semnelor (peste tot în lume) nu e o limbă vorbită, nu e ca si cum traduci în cuvinte din română sau maghiară într-o altă limbă, că sunt aceleaşi semne folosite de surzii din România, indiferent de etnie. Şi o spun persoanele surde care folosesc LSR. Tocmai de aceea, Limba Semnelor este recunsocută în cele 48 de ţări ca limba oficială/maternă a persoanelor surde din acele ţări, nefiind definită în funcţie de etnie, ci de ţară“, a scris Adriana Săftoiu pe Facebook, distribuind un mesaj postat de o persoană căsătorită cu un surdo-mut maghiar.

UDMR susţine introducerea în legea privind semnele folosite de persoanele deficiente de auz a unui limbaj conform limbii lor materne, pentru că Limba Semnelor Române este diferită de cea maghiară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri