Caută
Close this search box.

Kovesi: Fraudarea TVA în UE ajunge la 60 de mld. de euro. Parchetul va fi independent

kovesi

Independența Parchetului European și a procurorilor e garantată de regulament. Parchetul va fi independent, iar asta e foarte important, a garantat Laura Codruţa Kovesi la audierile de la Bruxelles.

Recuperarea prejudiciilor va fi una dintre priorități, a declarat Kovesi în limba română, răspunzând unei întrebări formulate de eurodeputatul Tudor Ciuhodaru.

„Avem acele camere permanente formate din 3 procurori din diverse state membre. Luând în considerare această organizare, putem spune că desfășurarea anchetelor va fi independentă.

Toate investigațiile vor fi făcute de către procurorii europeni delegați de statul respectiv, dar aceste investigații vor fi sub supravegherea parmanentă a acestor camere permanente, formate din 3 procurori din alte state membre.

În primul an de activitate, Parchetul European trebuie să fie capabil să deschidă 2000 de cazuri. Estimarea mea este că procurorii desemnați de statele membre vor trebui să analizeze cel puțin 3000 de dosare, pe care ulterior să le instrumenteze sau să le transmită înapoi pentru soluționare autorităților judiciare din statul respectiv.

În ceea ce privește bugetul Parchetului European, am facut o analiză preliminară și am trimis apoi un raport către Comisia Europeană. Va fi așadar rândul Comisiei să se poziționeze în legătură cu acest buget, urmând ca apoi să fie sarcina parlamentului European și a Consiliului European de a se pronunța pe buget.

Am transmis Comisiei Europene un mesaj foarte simplu. Chiar dacă sunt încă multe lucruri de stabilit, trebuie să începem lucrul.

În cee ce privește fraudarea de TVA la nivel european, citând cele mai recente studii, vorbim despre o sumă cuprinsă undeva între 30 și 60 de miliarde de euro.

În ceea ce privește relația de colaborare cu Europolul, am stabilit deja un prim contact. În martie, voi merge la Haga pentru a mă întâlni cu președintele Europol.

În privința relației cu statele membre, am început o serie de vizite pentru a ajunge în toate cele 22 de state participante la proiectul Parchetului European. Vizitez cam 2-3 state pe săptămână. Scopul este de a vedea dacă statele membre încep acțiunile pentru a se pune în acord cu cerințele Parchetului European. Totodată, port discuții în legătură cu desemnarea procurorilor desemnați de fiecare stat în parte.

Sper ca toate statele să fie de acord cu desemnarea unui procuror full-time, care să lucreze pentru Parchetul European”, a declarat Procurorul-şef european, citată de RFI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri