Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, luni că a autorităţile au adoptat o hotărâre prin care au fost aprobate măsurile necesare pentru creşterea capacităţii de intervenţie în prevenirea şi combatarea infecţiilor cu noul coronavirus.

În cadrul unei conferinţe de presă la sediul MAI, el a anunţat, de asemenea, că a avut loc o videoconferinţă la care au participat toate comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă.

„În urma discuţiilor, am decis şi am votat cu unanimitate de voturi câteva articole importante care fac parte din această hotărâre.

Articolul 1: instituirea carantinei pentru persoanele care sosesc în România din Italia, din cele 11 comune (…) şi autoizolarea la domiciliu pentru persoanele din zonele care sunt declarate cu risc din Italia.

Ministerul Sănătăţii va completa lista cu zonele şi localităţile care au grad de risc, actualizată fiind în funcţie de situaţia la zi din Italia sau din alte ţări”, a spus Vela.

În ce priveşte cea de-a doua măsură, demnitarul a declarat că va fi emisă o hotărâre de guvern pentru alocarea, din fondul de rezervă pus la dispoziţia Guvernului, a resurselor financiare necesare ministerelor în vederea instituirii măsurilor de carantină, de salarizare şi cele aferente realizării materialelor de informare, potrivit Agerpres.

Totodată, DSU, IGSU, INSP, Ministerul Sănătăţii, MApN vor desemna experţi care să facă parte dintr-un grup de lucru în scopul stabilirii unor posibile scenarii de acţiune, în funcţie de evoluţia infecţiei.

Românii care se întorc în România din cele 11 localități din Italia afectate de coronavirus vor fi plasați în carantină.

„S-a decis instituirea carantinei pentru persoanele care sosesc în România din Italia din cele 11 comune pe care le știți și dvs. și totodată autoizolarea la domiciliu pentru persoanele din zonele care sunt declarate cu risc în Italia. „, a declarat Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, într-o conferinţă de presă la sediul MAI.

Măsura se aplică atât celor care vin cu avionul, cât şi celor care vin cu trenul sau maşina.

Ministrul Marcel Vela a mai anunţat şi că cei care nu respectă condiţiile de carantină intră sub incidenţa Codului Penal.

„Chiar în această seară am avut un caz la Bistriţa, unde două persoane care erau în carantină nu au respectat condiţiile.

Inspectoratul de Poliţie va lua măsurile necesare. Persoanele care încalcă această carantină intră sub incidenţa Codului Penal şi riscă închisoare sau amendă, în funcție de gravitatea faptelor”.

O altă măsură vizează instituirea unei linii telefonice gestionate de Ministerul Sănătăţii, dedicată apelanţilor care solicită informaţii referitoare la infecţia cu coronavirus.

De asemenea, se va înfiinţa un grup de comunicare strategică, sub conducerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, cu reprezentanţi din instituţiile implicate, astfel încât presa şi cetăţenii să fie informaţi operativ din surse oficiale.

272 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here