Mii de persoane au manifestat vineri în Slovacia, cu o săptămână înainte de alegerile generale, pentru a comemora moartea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak, a cărui asasinare în urmă cu doi ani suscitase proteste masive şi o criză politică în această ţară profund marcată de corupţie, potrivit AFP.

Jan Kuciak, 28 de ani, şi prietena sa, Martina Kusnirova, au fost împuşcaţi la domiciliul lor, în 21 februarie 2018, un asasinat comanditat de Marian Kocner, om de afaceri prosper, care avea legături cu politicieni, judecat în prezent pentru această crimă.

Jurnalistul scrisese mai multe articole în care îl acuza pe Kocner că are activităţi suspecte. Peste 10.000 de persoane s-au adunat în 50 de oraşe slovace pentru a aduce un omagiu tânărului cuplu, între care 8.000 de persoane la Bratislava.

Asasinarea sa provocase manifestaţii masive care au dus la demisia premierului populist Robert Fico şi a deschis calea victoriei militantei anticorupţie Zuzana Caputova la alegerile prezidenţiale din martie 2019.

Tatăl lui Jan Kuciak a apreciat vineri că alegerile din 29 februarie vor fi „cruciale”. Miza este „foarte importantă: ce gen de persoane vor accede la putere”, a declarat el, pentru AFP.

Potrivit sondajelor, partidul populist aflat la putere al lui Robert Fico, Smer-SD, înregistrează o scădere în preferinţele electoratului, în timp ce partenerii săi de coaliţie ar putea să nu mai fie reprezentaţi în Parlament.

Partidul de extremă dreaptă Slovacia Noastră (LSNS) ar putea câştiga noi mandate în Parlament. Preşedintele Caputova a adus doi trandafiri roşii, la domiciliul cuplului asasinat.

„Dacă ucigaşii cred că moartea poate descuraja alţi jurnalişti” care anchetează cazuri de corupţie, „ei se înşeală”, a scris ea, pe pagina sa de Facebook. „Ceea ce Jan Kuciak nu a terminat, vor face alţii”, subliniază Kaputova.

230 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here