Caută
Close this search box.

Ministrul Mediului propune o revoluţie a iluminatului stradal

Ministrul Mediului vrea să dea bani primăriilor pentru înlocuirea becurilor de tip vechi cu reflectoare pe bază de LED.

Sunt mai rentabile şi mai puţin poluante. Finanţarea pentru autorităţile locale va fi de 80 de milioane de lei.

În 1857, Bucureştiul era primul oraş din lume în care iluminatul public se realiza cu petrol lampant. În perioada respectivă, nici Timişoara nu s-a lăsat mai prejos şi a devenit, în 1884, primul oraş european în care sistemul de iluminat public stradal era în întregime electric.

Astăzi suntem în urma multor state la capitolul iluminat public stradal pe bază de tehnologie LED.

În ţară sunt puţine oraşe cu străzi iluminate cu soluţii ecologice. În Bucureşti, Oradea sau Braşov. La Cluj, şi 60 de treceri de pietoni sunt iluminate cu LED-uri.

Tehnologia LED a fost folosită de municipalitate şi în cazul trecerilor de pietoni. Mai exact, pe timp de noapte acestea sunt suprailuminate pentru ca pietonii să poată fi văzuţi din timp de către şoferi.

Ministerul Mediului vrea să pună la dispoziţia autorităţilor locale 80 de milioane de euro pentru înlocuirea becurilor vechi de pe străzi, potrivit TVR.

Iluminatul cu LED are mai multe avantaje: consum scăzut de energie, cheltuieli mai mici cu mentenanţa, fluxul de lumină poate fi reglat şi direcţionat. În plus, sistemele LED nu conţin componente periculoase pentru mediu, precum mercurul.

FOTO: opiniatimisoarei.ro

Ministerul Mediului intenţionează să acorde finanţări şi pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor electrice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri