Caută
Close this search box.

Noi reglementări pentru fondurile Pilonului II

Administratorii de pensii private prin intermediul fondurilor Pilon II vor putea investi în noi clase de active şi vor putea să deţină până la 15% dintr-o societate, în creştere de la 10%, potrivit noilor reglementări ale Autorităţii de Supraveghere Financiară valabile de la 1 februarie, informează Mediafax.

Fiecare din cele şapte fonduri de pensii private Pilon II din România, care prin intermediul administratorilor au active de circa 13 miliarde de euro ale 7,4 milioane de români, vor putea să-şi diversifice portofoliul de investiţii, arată Ziarul Financiar.

Acestea pot investi 15% din active în acţiuni şi obligaţiuni care rezultă în urma unor parteneriate public-private, precum proiecte de infrastructură, 10% în investiţii private de capital, chiar şi companii nelistate, şi 3% în acţiuni imobiliare listate. De asemenea noile reglementări ale ASF permit ca fondurile să poată deţină până la 15% dintr-o companie, în urcare de la 10% anterior, în contextul în care unele se apropie de cel din urmă prag.

Cel mai probabil administratorii acestor fonduri nu vor vinde din deţinerile actuale, precum acţiuni şi titluri de stat, pentru a se orienta către noile active, asta dacă vor alege să meargă pe această strategie, în contextul în care viramentele românilor sunt de circa 700 mil. lei lunar către aceste fonduri, spune publicația. Strategia de investiţii a oricărui administrator de pensii Pilon II este una pe termen lung.

Fondurile de pensii private, administrate cu o strategie caracterizată în principal de „buy and hold“, vor putea astfel să-şi majoreze deţinerile individuale la companiile de la bursa românească, inclusiv la Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România. Potrivit celor mai recente date, cele de la S1/2019, cea mai mare deţinere din capitalul social al băncii de la Cluj o are NN Pensii, de 5,8%, arată datele ZF. Dar unele fonduri se apropie de 10% la alte companii.

De exemplu Allianz Viitorul Tău, al doilea cel mai mare fond Pilon II din România, după NN Pensii, are o deţinere de 8,8% din Ropharma, arată calculele ZF făcute pe baza celui mai recent raport semestrial, cel din iunie 2019. Recent Allianz Ţiriac Pensii Private, care adminstrează trei fonduri de pensii private, inclusiv AZT Viitorul Tău, a lichidat deţinerea de 10% de la Vrancart.

Cele şapte fonduri de pensii administrate privat din România au investiţii de 9,9 miliarde de lei (2,1 miliarde de euro) la S1/2019 în acţiuni ale companiilor listate la bursa de la Bucureşti, în creştere cu 34% faţă de finele anului 2018, potrivit calculelor realizate de ZF din rapoartele semestriale ale fondurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri