Noul arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia, Kovács Gergely, consacrat sâmbătă în funcţie, a evitat, în cadrul unei întâlniri avute, ulterior ceremoniei, cu presa, să îşi exprime părerea faţă de cazul Ditrău, menţionând că va putea face acest lucru doar după ce va vorbi în mod „direct” cu cei implicaţi, acesta luând în calcul inclusiv o deplasare în localitatea harghiteană în perioada următoare, transmite Agerpres.

Eu nu pot să am, deocamdată, o părere, pentru că nu am avut, încă, contact direct cu cei care sunt implicaţi„, a afirmat arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia. Kovács Gergely a adăugat că nu crede că ar fi corect să comenteze despre acest caz doar după informaţiile pe care le-a aflat din presă.

Sursă foto: bisericacatolica.ro

El a adăugat că, potrivit dreptului canonic, nici nu ar fi putut să îşi exprime opinia până la consacrarea ca arhiepiscop. „Acum (după consacrare – n.r.), e şi obligaţia mea, dar mai înainte trebuie să vorbesc cu cei implicaţi. Şi când, chiar de la izvor, am informaţiile, sper corecte, după aceea am să încerc să spun şi eu care este părerea mea. Deocamdată nu pot să spun”, a precizat Kovacs Gergely.

Întrebat de jurnalişti dacă ia în calcul să se deplaseze la Ditrău, arhiepiscopul a explicat că mai întâi va trebui să se întoarcă la Roma, acolo unde a lucrat în ultimii 22 de ani, şi unde are câteva întâlniri stabilite, urmând ca abia apoi să facă acest lucru.

„Intenţia (de a merge în Ditrău – n.r.) o am”, a spus acesta.

Arhiepiscopul a adăugat că va avea o întâlnire şi cu vicarul parohial din Ditrău, despre care a explicat că este hitoronit de doar doi ani şi nu este încă un paroh cu experienţă.

Angajarea a doi muncitori sri-lankezi la brutăria din Ditrău, cea mai mare din zona Gheorgheni, a stârnit nemulţumirea unei părţi a locuitorilor, care au spus că le e teamă că în comună vor veni mulţi migranţi, care să le impună propria cultură şi să le pună în pericol siguranţa.

Doi proprietari de locuinţe unde au fost cazaţi muncitorii sri-lankezi au primit ameninţări de la localnici, astfel încât patronii fabricii de pâine au decis să îi mute pe aceştia la Gheorgheni.

De asemenea, a fost creat un grup pe Facebook, care poartă numele „Migráns mentes ditrot akarunk” (Vrem un Ditrău fără migranţi), în care au fost postate multe mesaje împotriva celor doi.

Situaţia în comună a devenit tensionată, iar pe 29 ianuarie, aproximativ 200 de localnici, în frunte cu preotul capelan romano-catolic, Bíró Károly, s-au adunat pentru a cere, în şedinţa Consiliului Local, discutarea acestei probleme. Întrucât chestiunea nu era pe ordinea de zi, iar sala de şedinţe era neîncăpătoare, s-a luat decizia să se ia în discuţie aceste nemulţumiri la o adunare populară. Ulterior, în cadrul forumului, oamenii au spus că, de fapt, sunt nemulţumiţi pe patronul brutăriei, pentru că nu oferă condiţii corespunzătoare de muncă, nu acordă salarii decente şi se poartă urât cu angajaţii.

Cazul a ajuns în atenţia IPJ Harghita, care a deschis un dosar penal in rem pentru infracţiunile de incitare la ură sau discriminare, dar şi a Avocatului Poporului şi a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here