Procuratura Olandei a adus acuzaţii oficiale împotriva a patru ruşi, pe numele cărora vor fi emise citaţii pentru prezentarea în faţa procurorilor, în cazul prăbuşirii Boeing-ul malaezian МН17 în Ucraina, a declarat avocatul unuia dintre acuzaţi, Elena Kutina, pentru TASS, potrivit TVR Moldova.

„Parchetul Naţional Olandez a acuzat şi trimis citaţii unui număr de patru suspecţi în cazul MH17. Unul dintre aceşti inculpaţi – Oleg Iuldasevici Pulatov – va fi apărat de un grup internaţional de avocaţi format din doi avocaţi olandezi şi unul rus”, a spus ea.

Kutina a adăugat că activitatea grupului de avocaţi se va desfăşura în conformitate cu toate normele dreptului internaţional.

„La apărare, vom analiza acest caz cu cel mai profund respect pentru sentimentele familiilor victimelor şi luând în considerare, de asemenea, principiul de bază al procesului penal, care este prezumţia de nevinovăţie. Sperăm că examinarea dosarului de instanţă olandeză va fi independentă şi obiectivă”, a subliniat avocatul.

Avionul de pasageri al companiei Malaysia Airlines, care efectua zborul MH17 de la Amsterdam la Kuala Lumpur, s-a prăbuşit la 17 iulie 2014 în regiunea Donetk din Ucraina, ucigând 298 de persoane – cetăţeni a 10 state. Pentru a ancheta acest accident, a fost creată o echipă comună de investigare – JIT, care a inclus reprezentanţi din Australia, Belgia, Malaezia, Olanda şi Ucraina.

La 8 septembrie 2016, în Olanda, Echipă internaţională de anchetă formată din reprezentanţi ai Olandei, Malaeziei, Belgiei, Australiei şi Ucrainei a anunţat rezultatele provizorii ale anchetei.

Potrivit experţilor JIT, zborul MH17 a fost doborât de pe teritoriul controlat de militanţii pro-ruşi cu o rachetă a complexului Buk, adus din Rusia. După prăbuşirea aeronavei, complexul a fost returnat în Federaţiei Rusă.

În mai 2018, Olanda şi Australia au acuzat oficial Rusia că a doborât zborul MH17.

Procesul de judecată a inculpaţilor în cazul MH17 va începe la 9 martie 2020, într-un complex juridic din apropierea Aeroportului Schiphol. Primii patru inclulpaţi sunt Igor Ghirkin (Strelkov), Serghei Dubinski, Oleg Pulatov şi Leonid Harcenko.

Ghirkin şi Dubinski au anunţat deja că refuză să se prezinte pentru a depune mărturie la proces.

78 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 5 =