Caută
Close this search box.

Olguţa Vasilescu crede că Franţa i-ar fi copiat legea prin care măreşte masiv pensiile

olguţa vasilescu

Lia Olguţa Vasilescu sustime, într-o postare pe Facebook, că guvernul Franţei i-a copiat Legea pensiilor, mai exact legea care prevede creşterea punctului de pensie cu 40%.

„Franţa se inspiră din legea pensiilor scrisă de PSD şi pe care PNL nu vrea să o pună în aplicare. De la 1 ianuarie ar fi trebuit ca PNL să înceapă recalcularea celor 5 milioane de pensii pentru a se aplica nouă formula. Ar fi trebuit…”, a scris Olguta Vasilescu, pe Facebook, distribund o ştire de pe un site-fantomă.

Însă chiar în ştirea distribuită de Lia Olguţa Vasilescu se afirmă că noul proiect de lege din Franţa stârneşte proteste aprinse chiar în rândul electoratului de stânga. Singura legătură între legea Olguţei şi proiectul lui Macron este că pensia va fi calculată în baza unui sistem pe puncte.

„Preşedintele Emmanuel Macron propune revizuirea întregului sistem de pensii din Franţa, după modelul votat de Parlamentul roman, la propunerea PSD, mai precis doreşte să introducă sistemul de puncte. Intenţionează că pachetul, zis de reforme, să-l depună în Adunarea Naţională, fără o prestabilită dezbatere largă.

Legea propusă va revizui radical sistemul de pensii postbelice, fuzionând cele 42 de scheme existente, atât în sectorul privat, cât şi în cel public, într-un sistem universal bazat pe puncte. Guvernul francez a decis că oamenii trebuie să muncească mai mulţi ani, retrăgându-se mai târziu la pensie”, se afirmă în materialul distribuit de Olguta Vasilescu.

Banii pentru majorarea pensiilor sunt în buget, a declarat, luni, ministrul propus al Finanţelor Publice, Florin Citu, menţionând că ar fi preferat să plătească pensiile mărite de la 1 ianuarie, aşa cum s-a întâmplat cu salariile din sectorul public.

„Ministerul Finanţelor se ocupă cu alocarea bugetului şi respectarea legislaţiei în vigoare. Dacă avem legislaţie în vigoare, alocam buget în funcţie de legislaţia în vigoare. Aplicarea Legii pensiilor, şi aici este foarte important, este unde aţi fost dumneavoastră, la Ministerul Muncii.

Deci, aplicarea Legii pensiilor este la Ministerul Muncii, dar eu nu mă ascund aici de răspuns. Vreau să vă spun altceva. Trebuie să înţelegem de ce dumneavoastră nu aţi vrut să plătiţi pensiile de la 1 ianuarie.

Pentru că asta este întrebarea. Eu vă spun că banii sunt în buget, aş fi plătit pensiile de la 1 ianuarie, am inclus banii în buget, sunt acolo şi pensiile trebuia plătite de la 1 ianuarie. Eu aş fi preferat să plătesc pensiile de la 1 ianuarie, să creştem pensiile de la 1 ianuarie”, a spus Florin Cîţu, răspunzând unei întrebări adresate de fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, referitor la majorarea punctului de pensie, în acest an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri