Caută
Close this search box.

Premierul Boris Johnson, despre ziua Brexitului: Nu este un sfârşit, ci un început! VIDEO

boris johnson

Marea Britanie a ieşit oficial din UE la 1.317 zile de la decizia britanicilor de a părăsi Uniunea. Uniunea Europeană pierde astfel 15% din economie şi capitala financiară a lumii, Londra.

În faţa sediului Parlamentului britanic – un loc de dezbateri aprinse de la referendumul din 2016 – susţinătorii cei mai aprigi ai Brexitului îşi savurează victoria. Premierul Boris Johnson a rostit un discurs, cu o oră înaintea ieşirii oficiale a Marii Britanii din UE.

”Cel mai important lucru care trebuie spus în seara aceasta este că nu e un sfârşit, ci un început”, declară Johnson. În ziua Brexitului atât britanicii, cât şi presa, au fost împărţiţi între fericire şi dezolare, întrebându-se ce-i aşteaptă în marele salt în necunoscut. Forţa nu stă în ”splendoarea izolării”, a avertizat preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, lăudând ”forţa uniunii” cu câteva ore înainte de plecarea istorică a Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Steagul britanic a fost retras vineri din holul intrării în sediul Consiliului European şi din faţa sediului Parlamentului European (PE), la Bruxelles – un gest simbolic, cu câteva ore înaintea ieşirii oficiale a Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), relatează Reuters.

Piaţa a fost inundată de steaguri Union Jack, iar participanţii la petrecere au cântat cântecul patriotic “Land of Hope and Glory”.

Ei au privit un montaj cu momente din cei 47 de ani în care ţara a făcut parte din UE pe un ecran uriaş, huiduind la apariţia unor politicieni proeuropeni şi exprimându-şi bucuria la apariţia pe ecran a camionului Brexitului Nigel Farage.

În Marea Britanie, alţii şi-au exprimat tristeţea faţă de faptul că ţara lor este prima care părăseşte UE, reducând-o la 27 de naţiuni.

Priveghiuri cu lumânări au avut loc în mai multe oraşe din Scoţia, iar steagul britanic a fost coborât pe catargul din faţa sediului Parlamentului scoţian.

Parlamentarii scoţieni au hotărât prin vot să ţină steagul britanic în acest fel, ca simbol al opoziţiei lor faţă de Brexit.

Premierul Boris Johnson a rostit un discurs, înaintea ieşirii oficiale a Marii Britanii din UE:

”În noaptea aceasta părăsim Uniunea Europeană”,  afirmă el. ”Cel mai important lucru care trebuie spus în seara aceasta este că nu e un sfârşit, ci un început”, declară Johnson.

El consideră că în ultimii 50 de ani Uniunea Europeană a evoluat într-o direcţie care nu se mai potriveşte Marii Britanii. ”Am ascultat dorinţa poporului. Am luat înapoi instrumentele autoguvernării”, a mai spus premierul britanic.

Boris Johnson apreciază că Brexitul este o şansă de a face Marea Britanie un loc mai bun, ”indiferent de gropile din drumul din faţă”.

În această înregistrare difuzată pe reţele de socializare, cu o oră înainte de ieşirea istorică a Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), vineri, la ora locală 23.00 (sâmbătă, 1.00, ora României), Johnson anunţă că Guvernul va folosi puterile pe care le ia înapoi de la Bruxelles pentru a face din Marea Britanie un loc mai egal şi mai dinamic.

El insistă asupra faptului că Marea Britanie după Brexit va fi ”simultan o mare putere europeană şi cu adevărat globală în scopul şi ambiţiile noastre”. ”Vrem să fie începutul unei noi ere de cooperare prietenească între UE şi energica Mare Britanie”, subliniază el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri