Caută
Close this search box.

Președintele României l-a nominalizat pe Ludovic Orban pentru funcția de premier

klaus iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat joi seară, la Palatul Cotroceni, că îl nominalizează pe Ludovic Orban pentru funcția de premier, dar a precizat că prima sa opțiune rămâne declanșarea alegerilor anticipate. Șeful statului le-a comunicat acest lucru și formațiunilor parlamentare, care au precizat că au nevoie de timp, pentru a discuta și a stabili calea de urmat.

„Am terminat sesiunea de consultări cu partidele parlamentare și sunt în măsură să vă spun âteva concluzii. În primul rând, să recapitulăm pe scurt. Avem un guvern liberal care a venit cu o agendă reformatoare, a dorit să reformeze multe programe, să vină cu îmbunătățiri pe legislația electorală, măsuri economice, sociale, toate în interesul României și al românilor. A dorit să repare greșelile care, evident, au fost făcute de guvernele pesediste din cei trei ani dinainte.

Pe de altă parte, avem un PSD care are încă foarte mulți parlamentari și care se opune acestor schimbări. Doar ultimul exemplu cred că este elocvent. PNL, prin Guvernul Ludovic Orban, a dorit să aducă îmbunătățiri legislației electorale cu privire la alegerile locale. A vrut să introducă, așa cum ar fi fost normal, alegerea primarilor în două tururi. PSD nu a dorit, a depus moțiune, a căzut Guvernul, astăzi avem consultări.

Soluția corectă în această situație, în care avem un guvern care dorește să miște lucrurile, opțiune confirmată de români la alegerile de anul trecut, este întoarcerea la electorat, este soluția care satisface nevoia de democrație în România. Mai simplu spus, întoarcerea la electorat înseamnă alegerile anticipate. Alegerile anticipate sunt prima mea opțiune. Am prezentat partidelor această opțiune”, a declarat Klaus Iohannis, la Cotroceni.

Cum Guvernul Orban a fost demis, miercuri, printr-o moțiune de cenzură susținută de PSD, UDMR și Pro România, șeful statului a desfășurat, de-a lungul zilei de joi, consultări cu partidele parlamentare, urmând ca ulterior să facă o nominalizare de premier.

Odată nominalizat, premierul propus trebuie să meargă în plenul reunit al Parlamentului, cu un program de guvernare și o echipă guvernamentală, și să ceară încrederea deputaților și senatorilor. Dacă obține o majoritate de 233 de voturi, el devine automat noul premier al României. În caz contrar, președintele trebuie să facă o nouă nominalizare.

Dacă în termen de 60 de zile Parlamentul respinge două propuneri de premier făcute de președinte, șeful statului are dreptul să dizolve Legislativul și să declanșeze alegeri anticipate. PNL, USR și însuși președintele Iohannis s-au pronunțat deja în favoarea alegerilor anticipate, în timp ce PSD și Pro România au anunțat că se opun scrutinului înainte de termen, dar și că nu sunt dispuse să reinstaleze guvernul Orban, pe care tocmai ce l-au demis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri