Caută
Close this search box.

Preşedintele şi premierul Bulgariei se acuză reciproc de fapte de corupţie

corupţie

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a acuzat guvernul de centru-dreapta, condus de premierul Boiko Borisov, că pune în pericol supravieţuirea statului, din cauza eşecului de a combate corupţia endemică, şeful guvernului punând această intervenţie pe seama problemelor penale pe care însuşi şeful statului le-ar avea.

”Începând de astăzi îmi retrag oficial încrederea acordată guvernului, care nu acţionează în interesul cetăţenilor bulgari şi este responsabil pentru criza politică a societăţii noastre”, a spus Radev, potrivit agenţiilor BTA şi Reuters, într-un mesaj puternic transmis la televiziune, un gest simbolic prin care şeful statului îşi arată nemulţumirea faţă de guvernarea lui Borisov.

În Bulgaria preşedintele are prerogative reduse. El poate bloca prin veto adoptarea unei legi, dar parlamentul poate elimina acest veto la a doua încercare. Preşedintele numeşte însă unii oficiali în funcţii importante şi joacă un rol în formarea opiniei publice.

”Guvernul şi administraţia ne conduc către colapsul statului şi ne privează de viitorul nostru ca naţiune”, a mai spus preşedintele în mesajul televizat transmis în direct. ”Asistăm astăzi la o criză acută în guvernarea la toate nivelurile, la o lipsă de voinţă pentru reformă şi pentru combaterea corupţiei şi risipei, în timp ce încălcarea sistematică a legii şi a moralităţii au paralizat sisteme sociale întregi şi instituţii într-un mod fără precedent în istoria tranziţiei Bulgariei”, a continuat Radev, fost comandant al aviaţiei militare bulgare.

”Legislaţia a devenit ostatica intereselor lobbyştilor, în timp ce cresc sărăcia şi inegalităţile. Inclusiv suveranitatea naţională a fost tranzacţionată în numele supravieţuirii politice”, a mai acuzat şeful statului bulgar. ”Instituţii care ar trebui să fie independente şi să apere legea o eludează frecvent, transformând-o într-un instrument de putere”, remarcă şeful statului bulgar.

El a dat ca exemplu de gestiune defectuoasă criza recentă de alimentare cu apă a oraşului Pernik, care a condus şi la o moţiune de cenzură, fără ca guvernul Borisov să poată fi demis.

”Acum diviziunea nu mai este între stânga şi dreapta, între capitală şi provincii, ci între deţinătorii ilegitimi ai puterii şi milioanele de bulgari oneşti”, a mai remarcat preşedintele Bulgariei.

Premierul conservator Boiko Borisov, aflat la al treilea mandat la conducerea guvernului, a reacţionat la acest mesaj acuzându-l pe preşedinte de ”interferenţă directă în separarea puterilor”. ”Preşedintele nu mi-a acordat vreo încredere, aşadar nu are cum să mi-o retragă”, a mai răspuns şeful executivului, care a susţinut că în opinia sa ar putea exista o legătură între intervenţia lui Radev şi acţiunile recente ale procuraturii împotriva acestuia din urmă.

Procuratura bulgară a anunţat pe 28 ianuarie că preşedintele Rumen Radev este suspectat de ”activitate infracţională”, despre care nu a oferit precizări, dar care nu este legată de activitatea sa în fruntea statului.

În aceeaşi zi au apărut în spaţiul public interceptări cu discuţii între comandantul forţelor aeriene, generalul Ţanko Stoikov, şi o persoană care pare să fie preşedintele. Cei doi vorbesc despre cererea unei comisii anticorupţie de a primi documente legate de angajarea în forţele aeriene în 2014 a unei femei care apoi s-a căsătorit cu Radev, în acel an actualul preşedinte fiind comandantul acestor forţe. Investigaţia deocamdată nu a avansat, procuratura aşteptând să se clarifice dacă din punct de vedere constituţional un preşedinte în funcţie poate fi investigat.

La 13 ani de la aderarea sa la UE, Bulgaria rămâne cea mai coruptă ţară din blocul comunitar, conform clasamentului realizat de Transparency International. Cu toate acestea, Comisia Europeană a apreciat în octombrie că progresele realizate de Bulgaria sunt suficiente pentru a avea în vedere ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), în timp ce pentru România toate condiţionalităţile din raportul pe 2018 rămân deschise, dar, înaintea unei decizii finale, Comisia va lua în considerare şi observaţiile Consiliului UE şi ale Parlamentului European.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri